Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obrovský úspěch olomouckého hasiče. S reprezentací se probojoval do světové baseballové špičky

Na turnaj World Baseball Classic, kde hrají nejlepší mužstva světa, se nyní s reprezentací probojoval olomoucký hasič Martin Schneider. Příběh o tom, jak amatérští sportovci z malé evropské země porazili profesionální baseballisty, už obletěl celý sportovní svět.

Dlouholetá opora české baseballové reprezentace a jedenáctinásobný mistr republiky Martin Schneider si s českým týmem zahraje na turnaji World Baseball Classic příští rok na jaře.

Fenomenální úspěch českých baseballistů už obletěl celý sportovní svět, zaujal zkušené zahraniční komentátory a hráči již rozdali desítky rozhovorů. Amatérští sportovci z malé evropské země totiž porazili profesionální baseballisty, kteří za své kontrakty inkasují desítky milionů dolarů ročně. "Pořád si říkám, že jsou to lidi z masa a kostí jako my. Zájem ze strany médií byl velký, tak uvidíme, jestli to baseballu jako sportu do budoucna něco přinese. Doufám, že ano. Ukázali jsme, že i když každý chodíme do práce, tak baseball hrajeme na úrovni srovnatelné s evropskou a teď vlastně i se světovou špičkou," směje se hasič.

Stejně jako ostatní má své civilní povolání a trénuje ve volném čase. "Organizačně je to náročné. Nejlépe však funguju pod tlakem, což se mi hodí jak v práci, tak i ve hře. Podávám pak nejlepší výkony, soustředím se," popisuje šestatřicetiletý Schneider, který sloužil přes šest let v Brně a nyní už dva roky zasahuje v Olomouci, odkud pochází.

VIDEO: Hasiči nacvičovali krizové situace v dopravě. Záběry z palubních kamer ukazují reálné situace

Olomoučtí hasiči ve spolupráci s polskými kolegy nacvičovali rizikové situace na komunikacích. Reakce na krizové okamžiky si zkoušeli na dopravním polygonu v Ostravě, zveřejnili také záběry z palubních kamer hasičských automobilů, které ukazují,...

Klíčová je podle něho psychická odolnost. Díky baseballu ji piloval už od dětství. "Když je hra vypjatá a zodpovědnost je na mně, tak se přirozeně snažím nejvíc. Při zásahu je psychika samozřejmě také důležitá. Když jsem začínal u sboru, několikrát jsme hasili v uzavřených prostorách, všude kouř, že nevidíš ani na krok. Nevíš, co kde je, co se tam děje. To se mi kolikrát rozbušilo srdce. Ale pomáhal mi právě ten dril z baseballu. Rozdýchal jsem to, uklidnil se, začal se soustředit,“ vypráví hasič.

Naposledy zazářil v duelu se Španělskem, a také díky jeho výkonu se české reprezentaci podařil brilantní průlom do světová špičky. Poprvé v historii se probojovala mezi dvacet nejlepších mužstev do turnaje World Baseball Classic. "Budeme hrát na obrovských stadionech před desítkami tisíc fanoušků a se světovými hvězdami. Ovšem nejedeme tam na výlet, chceme ukázat, že s každým se dá vyhrát. To bude teprve tlak a psychická zátěž, těším se na to," svěřil se na webu hasičů Schneider.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Martina Schneidera, Baseball Czech, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky hasič, úspěch, baseball, reprezentace, postup, World Baseball Classic, Olomouc, Martin Schneider, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Polívka

No to je parááádááá !!! :)

Pondělí, 13. března 2023, 13:27Odpovědět

Obrovský úspěch olomouckého hasiče. S reprezentací se probojoval do světové baseballové špičky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.