Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Po letech diskusí se Prostějov pouští do rehabilitace židovského hřbitova

Po letech vyhrocených diskusí se Prostějov pouští do rehabilitace starého židovského hřbitova poblíž centra města. Radní odsouhlasili pořízení studie na pietní úpravu místa posledního odpočinku dvou tisíc židovských obyvatel města. Dnes je zde parkoviště a park, kde lidé venčí psy.

"Předmětem zakázky je vypracování variantní studie architektonického řešení pietní úpravy prostoru bývalého židovského hřbitova a přilehlých veřejných prostor včetně vizualizace a inženýrské činnosti. Jedná se zejména o plochy veřejné zeleně v ulici Studentská, vstupního atria do objektu Reálného gymnázia a základní školy O. Wichterleho a plochy přilehlého parkoviště a související plochy," sdělil primátor Prostějova František Jura (ANO).

Rehabilitace hřbitova znamená zrušení stávajícího parkoviště a řešení nových parkovacích ploch u školy včetně přístupových komunikací na sportovní hřiště za školou. "Dále půjde o nové uspořádání ulice Studentské a její zjednosměrnění, zpracování nového vzhledu prostoru bývalého hřbitova a úpravu prostoru před školou od ulice Tylova po ulici Lidickou včetně úpravy vstupního atria mezi pavilony školy," dodal v tiskové zprávě náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO).

Předpokládaná cena za studii, na jejíž zpracování radní vypsali veřejnou soutěž a která by měla být hotová zhruba v polovině příštího roku, je 750 tisíc korun.

Spolek Hanácký Jeruzalém vyzvedl vzácný několikatunový náhrobek ze zahrady na Plumlově

Vzácný třítunový náhrobek, který několik let ležel na zahradě v chatové oblasti na Plumlovské přehradě u Prostějova, dnes spolek Hanácký Jeruzalém převezl na nový židovský hřbitov do Prostějova. Převoz byl kvůli nepřístupnému terénu velmi...

O rehabilitaci starého židovského hřbitova u reálného gymnázia v Prostějově usilují židovské organizace již řadu let. Proti úpravám plochy však v minulosti vznikla petice a objevily se i otevřeně antisemitské reakce, které městu přinesly mezinárodní ostudu. V roce 2016 ministerstvo kultury starý židovský hřbitov v Prostějově prohlásilo za kulturní památku.

V Prostějově bylo po Mikulovu druhé největší židovské ghetto na Moravě. U reálného gymnázia jsou dodnes v zemi ostatky až dvou tisíc židovských občanů Prostějova. Hřbitov za války zlikvidovala radnice poté, co ho zkonfiskovali nacisté.

Pochovaní jsou zde například významný rabín Horowitz, předkové světoznámého filosofa a zakladatele fenomenologie Edmunda Husserla, zakladatel rodu literátů Zweigových, rabíni, lékaři a podnikatelé, kteří přispěli k rozvoji Prostějova v 19. století.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky židovský hřbitov, rehabilitace, studie, radnice, Hanácký Jeruzalém, Prostějov, Starý židovský hřbitov v Praze Josefově, ANO 2011, František Jura, Edmund Husserl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po letech diskusí se Prostějov pouští do rehabilitace židovského hřbitova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.