Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Červené hoře těžká technika rozjezdila vzácnou tundru. Ochránci přírody zuří

Na vrcholu Červené hory v Jeseníkách těžká technika rozjezdila zdejší vzácnou a chráněnou tundru. Těžaři vyřezávali nepůvodní borovici kleč, v zemi po nich ovšem zůstaly hluboké erozní rýhy. Celý případ již prověřovala inspekce životního prostředí, odvoz vykácené dřeviny je zastaven.

Na případ upozornila Společnost přátel Jeseníků, která se obrátila na Českou inspekci životního prostředí. 

"Bohužel jsme svědky dalšího nesmyslného ničení, tentokrát v alpinském bezlesí na vrcholu masivu Červené hory. Správa CHKO tam realizuje projekt vyřezávání borovice kleče a najala si firmu s těžkou technikou, která tam udělala erozní rýhy a rozjezdila arkto-alpinskou tundru. Zatímco učíme lidi, aby chodili po stezkách a byli ohleduplní k přírodě, správa má odpovědnost za nesmyslné ničení vzácné přírody těžkou technikou. Když to na horách lidé vidí, působí to velmi špatně a ničí to veškerou snahu o ochranu přírody," zlobí se předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Nad Vřesovou studánkou je podle něho příroda rozježděná jako někde na staveništi. V místech alpinského bezlesí, arkto-alpínské tundry, se přitom vyskytují chráněné druhy rostlin a živočichů, jako například silně ohrožený zvonek vousatý nebo violka žlutá sudetská.

"Celá situace je o to více absurdní, že lokalita je dobře dostupná a transport pokácené hmoty na úseku dlouhém několik set metrů mohl být snadno proveden ekologicky šetrným způsobem bez poškození, například odtažením na plachtách nebo za pomoci koní," dodal ve stížnosti Bačík.

Ničení tundry už má odezvu i na sociálních sítích. "Toto je v pohodě, ale v zimě se tam nesmí projít na lyžích ani na dvou metrech sněhu," napsal například Vojtěch Konečný.

Ruch na Králickém Sněžníku mírní ploty. Chrám přírody se mění v lunapark, mrzí ekologa

S přílivem návštěvníků se potýká jedna z nejpřísněji chráněných přírodních lokalit u nás – vrchol Králického Sněžníku. Lidé poškozují unikátní kout přírody pohybem mimo vyznačené trasy. Situaci má řešit instalace provizorního oplocení a později i...

Česká inspekce životního prostředí potvrdila, že se případem zabývá. Vyřezávání nepůvodní borovice kleče na Vřesové studánce probíhalo se souhlasem úřadů mimo období jelení říje, pak začalo odvážení dřeviny, za dva dny na to zde proběhla kontrola.

"Agentura ochrany přírody při ní zjistila, že použitou vyvážecí technologií dochází v některých místech k nadměrnému narušování půdního povrchu, což bylo bezodkladně sděleno zhotoviteli. Práce na vyvážení hmoty byly ihned přerušeny a zhotovitel byl vyzván k nalezení jiného řešení. Od té doby práce na vyvážení hmoty nepokračují," potvrdil mluvčí České inspekce životního prostředí Jiří Ovečka.

Inspekce pak byla na kontrole lokality v pátek. "Podnět postoupíme agentuře a budeme s ní spolupracovat," podotkl mluvčí.

Podle ředitele olomoucké pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Michala Servuse nešlo o dramatické poškození přírody. "Alternativou je například vrtulník, který má ovšem zase obrovskou uhlíkovou stopu, a to také nikdo nechce. V současné době řešíme alternativní dopravu, ale úplně bez jakékoliv škody to nepůjde," upozornil ředitel.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Společnost přátel Jeseníků, FB Pavel Vašata

Štítky poškození, příroda, rýhy, chráněná oblast, tundra, těžaři, kleč, CHKO, inspekce, Jeseníky, Červená hora, ochrana přírody, Česká inspekce životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Červené hoře těžká technika rozjezdila vzácnou tundru. Ochránci přírody zuří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.