Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

V Jeseníkách bude o Vánocích v provozu většina lyžařských areálů. Pojedou i Hlubočky a Hrubá Voda

V Jeseníkách bude o vánočním víkendu i přes očekávané oteplení v provozu většina zimních středisek, přípravu svahů usnadnilo vydatné sněžení a mrazivé počasí. Lyžovat se by se mělo také v Hlubočkách a Hrubé Vodě. Na své si v Jeseníkách přijdou také běžkaři.

Například na Červenohorském sedle je aktuálně zhruba 40 centimetrů sněhu a na hřebenu až 50 centimetrů. "Areál na Červenohorském sedle je v provozu včetně lanovky," řekl dispečer Horské služby Jeseníky, podle kterého se o víkendu bude v Jeseníkách lyžovat ve většině skiareálů. Upravené jsou i běžecké trasy, které vedou například z Červenohorského sedla na Švýcárnu a Ovčárnu.

Dispečer upozornil, že v pátek a sobotu se má v Jeseníkách znatelně oteplit. Například na Červenohorském sedle bude podle meteorologů až pět stupňů, sníh proto bude mokrý a těžký. "Uvidíme, zda se jejich předpověď vyplní," podotkl dispečer.

Lyžařská sezona začíná. V Jeseníkách se otevírají další střediska, pojedou i Hlubočky

Lyžařská sezona začíná. V Jeseníkách se otevírají další lyžařská střediska, o víkendu pojedou i Hlubočky na Olomoucku. Přípravě svahů pomohla tento týden příroda vydatným sněžením a areály využily mrazivého počasí k dalšímu zasněžování.

Lyžařská sezona v Jeseníkách naplno propukla o uplynulém víkendu, kdy byly v provozu vleky například v Branné, na Červenohorském sedle, Karlově či ski areálu Kraličák. Lyžuje se také v Hlubočkách a Hrubé Vodě u Olomouce. "Na Štědrý den bude otevřeno od 09:00 do 16:00," stojí na webu areálu v Hlubočkách. Postupně se přidávají další zimní střediska. Areál v Koutech nad Desnou bude mít v pátek a sobotu zavřeno, od 25. prosince zahájí denní provoz. Na přelomu roku plánuje spustit vleky provozovatel areálu Jonas Park v Ostružné na Jesenicku.

Horská služba minulý týden vyhlásila v Jeseníkách první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V nejvyšších partiích hor leží několik desítek centimetrů sněhu. "Vlivem oteplení sněhová pokrývka sesedá. Ojediněle je možné na strmých svazích uvolnění sněhové pokrývky po dodatečném zatížení," upozornil Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky. Loni byl první stupeň v Jeseníkách vyhlášen již na začátku prosince, kdy leželo v horách 35 centimetrů sněhu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Červenohorské sedlo/Martin Lysák

Štítky sníh, podmínky, lyžování, hory, Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách bude o Vánocích v provozu většina lyžařských areálů. Pojedou i Hlubočky a Hrubá Voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.