Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

V Jeseníkách ubylo sněhu, střediska jsou v provozu, běžkaři to mají těžší. Hlubočky i Hrubá Voda zatím jedou

V Jeseníkách po oblevě ubylo sněhu. Na Ovčárně zbylo ze zhruba půlmetrové vrstvy přibližně 20 centimetrů, podmínky pro běžkaře jsou tak ztížené. Lyžařská střediska jsou zatím v provozu, návštěvnost na horách je díky konci roku poměrně velká.

V Jeseníkách bylo podle dispečera horské služby Jiřího Hejtmánka před Vánocemi zhruba půl metru sněhu, ale přišla velká obleva, do toho zapršelo a sníh roztál na vrstvu 20 centimetrů. "Nyní to vypadá relativně příjemně, vše zamrzlo a na tu špínu, co zbyla, napadl poprašek sněhu. Stromy jsou pocukrované a je tu bílo," uvedl Hejtmánek. Ubývající sníh se podle něj projevil hlavně na běžeckých tratích. "Jezdí se z Ovčárny na Švýcárnu, ve středu to projela rolba. Sněhu je ale doopravdy málo, na cestě leží zhruba deset centimetrů, je to hodně ledovaté," podotkl.

Návštěvnost na horách je podle Hejtmánka poměrně vysoká, kromě běžkařů je i hodně pěších turistů. "Na horách je velký pohyb, podle informací kolegů například z Dolní Moravy nebo Karlova je i hodně sjezdařů, parkoviště jsou plná. I tady chodí zástupy lidí, je také dost úrazů," dodal dispečer.

Kraj zlobí obleva. Hasiči odstraňují stromy a větve ze silnic a rampouchy ze střech

Více než dvacetkrát museli v noci na dnešek a ráno zasahovat hasiči v Olomouckém kraji. Přišla obleva, chodce ohrožují rampouchy a sněhové převisy na střechách, dopravu na několika místech komplikovaly popadané stromy a větve.

Lyžařská střediska jsou v provozu, i jich se však obleva citelně dotkla. "Zatím ještě lyžujeme, v provozu je jenom lanovka a modrá sjezdovka. Jestli ale přijde v pátek, na silvestra a Nový rok těch devět stupňů s deštěm, jak předpovídají, tak nevím, jestli se nám to podaří udržet," řekl provozovatel střediska v Přemyslově na Šumpersku Jaroslav Podzimek.

Návštěvnost je podle něj menší, než v tuto dobu bývala. Provoz vleků se daří udržet také v Hlubočkách u Olomouce, kde zůstal sníh už jen na sjezdovce. Lyžuje se stále i v nedaleké Hrubé Vodě, i tam zůstává sjezdovka bílá a podle webových kamer střediska je i poměrně dobrá návštěvnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Ski areál Hlubočky

Štítky sníh, podmínky, lyžování, hory, Jeseníky, Hlubočky, Hrubá Voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách ubylo sněhu, střediska jsou v provozu, běžkaři to mají těžší. Hlubočky i Hrubá Voda zatím jedou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.