Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Boj s růstem odpadových poplatků. Obce v kraji se složí nejen na půlmiliardové centrum v Olomouci

Další obce Olomouckého kraje se v prosinci připojily k rozsáhlému projektu odpadového hospodářství, který se zaměřuje na vytvoření nového systému nakládání s odpady v regionu. Cílem je připravit se na zákonná nařízení, která od roku 2030 výrazně omezí možnost skládkování. Jedním z klíčových kroků je výstavba moderní třídící linky, která má vzniknout v olomoucké části Chválkovice.

Společný postup pro řešení odpadové problematiky nabírá podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (PirStan) konkrétnější obrysy, klíčové je zapojení jednotlivých obcí. „Nechtěli jsme, aby to tady ovládly nadnárodní společnosti, které by pak nemilosrdně diktovaly ceny. Takto budou mít na chod firmy vliv města a obce, které jsou akcionáři. V této disciplíně jsme podle mě nejdále ze všech krajů v České republice. Pořád zajišťujeme peníze a budeme se hlásit o velké dotace, abychom mohli vybudovat nákladné třídící centrum,“ prohlásil hejtman Suchánek.

Obyvatelé Olomouckého kraje si v příštím roce připlatí za teplo, vodu a také za odpady

Obyvatelé Olomouckého kraje se v příštím roce musí připravit na výrazný nárůst cen pitné vody a tepelné energie. V některých městech si lidé připlatí také za svoz a likvidaci komunálního odpadu.

Poměrně složité a rozsáhlé přípravy a projektování je reakcí na blížící se změnu legislativy, která bude navyšovat náklady na nakládání s odpady. Čím větší množství materiálu se vytřídí, tím budou výdaje měst, obcí a občanů nižší. Vytříděné složky navíc mohou sloužit jako surovina a firma za ně může získat další peníze. „Dnes už nemůžeme garantovat, že budou levnější odpady, tak už to nebude. Ale myslím, že jsme schopní říct, že odpady budou díky spolupráci obcí a kraje levnější než na komerčním trhu. Je potřeba vidět, že odpady jsou velmi ceněnou surovinou, ale práce a technologie kolem něj stojí a budou stát spoustu peněz. Je to obrovský byznys,“ konstatoval Suchánek.

Servisní společnost Odpady Olomouckého kraje nyní bude od akcionářů, tedy jednotlivých obcí, získávat peníze na výstavbu centrální třídící linky v areálu Technických služeb města Olomouce ve Chválkovicích. Zařízení čeká projektová příprava a samotná stavba přijde na řadu zřejmě v roce 2024. Náklady jsou nyní stanoveny na přibližně 450 milionů korun. Centrum bude mít kapacitu okolo padesáti tisíc tun, město Olomouc ji využije ani ne z poloviny, a tak zbytek potenciálu poslouží dalším městům a obcím. „Na toto třídící centrum budeme moct libovolně napasovávat takzvanou koncovku, tedy jestli se vytříděný materiál využije energeticky nebo nějakým dalším způsobem jako druhotná surovina a tak dále,“ říká hejtman a dodává: „Centra budou zřejmě dvě, druhé musí být někde na severu. Logisticky by nevycházelo svážet odpad například z Jeseníku do Olomouce, bylo by to pochopitelně příliš drahé. Další centrum tak bude možná v Šumperku nebo v Zábřehu, o tom se bude ještě jednat.“

Do projektu jsou nyní zapojeny obce, které zahrnují 73 procent z přibližně 620 tisíc obyvatel Olomouckého kraje. V ideálním případě by se podle hejtmana měl zapojit celý kraj. „To se asi nestane, ani to neumíme a nechceme nějak vymáhat. Je v pořádku, že obce budou mít volbu. Celé se to bude vyvíjet,“ dodává Josef Suchánek.

Před vánočními svátky schválilo zastupitelstvo společnosti připojení města Hranice, z větších měst kraje se do projektu zatím nezapojil například Prostějov. „Tam je zatím největší otazník, udělali jsme v Prostějově všechny prezentace, které byly potřeba. Mají nějaké svoje důvody, které si musí sami zvážit. Znovu zdůrazňuji, že je to dobrovolné. Za několik let se ukáže, která varianta byla lepší. Nás i je bude soudit historie,“ podotkl hejtman Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Technické služby města Olomouce

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, organizace, recyklace, obce, sběrový dvůr, Olomouc, Technické služby města Olomouce, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj s růstem odpadových poplatků. Obce v kraji se složí nejen na půlmiliardové centrum v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.