Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Oteplení na přelomu roku moc lyžařů do Jeseníků nepřilákalo. Lyžovalo se i v Hlubočkách a Hrubé Vodě

O víkendu lyžovalo na horách a v lyžařských střediscích na Olomoucku méně lidí, návštěvnost ovlivnilo teplé počasí. V provozu byla pouze některá zimní střediska, teploty byly vysoko nad nulou a lyžovat se mohlo jen díky vrstvě technického sněhu.

"Návštěvnost byla nižší než v minulých letech touto dobou. Je to ovlivněno počasím, jelikož lidé nemají pocit, že je zima. A také tím, že 1. leden je pro většinu těch, kteří do Karlova přijeli slavit Silvestra, dnem návratu," řekl mluvčí jesenického lyžařského areálu Ski Aréna Karlov Boris Keka. Podle něj se na tamních sjezdovkách lyžuje především díky zásobám technického sněhu. "Přírodní sníh mimo vysněžené sjezdovky vlivem oteplení téměř kompletně odtál," uvedl Keka.

Na hlavních sjezdovkách v Karlově je podle Keky navzdory oteplení stále dost sněhu. "Přesto vyhlížíme netrpělivě ochlazení, abychom mohli vysněžení sjezdovek vylepšit. Doufáme v návrat bílé a mrazivé zimy," podotkl.

O víkendu se lyžovalo také na sjezdovce v Hlubočkách nedaleko Olomouce, kterou pokrývá technický sníh. V jejím okolí už sníh roztál a slunečné počasí dnes připomínalo předjaří. "O lyžování byl během víkendu malý zájem. Může za to zejména teplé počasí," řekl provozovatel areálu Michal Stojmenov, podle kterého lidé nemají při vysokých teplotách na lyžování náladu. Areál v Hlubočkách bude v provozu i v příštích dnech, kvůli malému zájmu možná upraví provozní dobu. "Technického sněhu máme zatím dostatek," podotkl Stojmenov.

Chytré hodinky odesílají plané poplachy záchranářům. Horská služba žádá o spolupráci

Díky inovacím nabízí některá osobní elektronika funkci detekce pádu, při chybném vyhodnocení ale tento bezpečnostní prvek paradoxně znamená starost pro záchranáře. Horská služba řešila podobnou situaci u lyžaře, jehož přístroj odeslal nouzové...

Lyžuje se stále také v nedaleké Hrubé Vodě, i tam zůstává sjezdovka bílá a podle webových kamer střediska je dnes odpoledne návštěvnost slabší. Lyžaři se o víkendu vydali i na sjezdovku v Koutech nad Desnou na Šumpersku či do areálu Troják u Rajnochovic na Kroměřížsku. 

Některá zimní střediska v Olomouckém kraji ještě vleky vůbec nespustila. Pusté jsou sjezdovky například v Kladkách na Prostějovsku či některé menší lyžařské areály v Jeseníkách. Provozovatelé sice v prosinci díky mrazivému počasí pokryli sjezdovky technických sněhem, oteplení v závěru roku ale jejich snahy zhatilo a na svazích nyní leží nesouvislá vrstva sněhu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Ski Aréna Karlov

Štítky sníh, lyžování, návštěvnost, obleva, teploty, podmínky, hory, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oteplení na přelomu roku moc lyžařů do Jeseníků nepřilákalo. Lyžovalo se i v Hlubočkách a Hrubé Vodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.