Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Česku loni obžalovali za schvalování ruské agrese na Ukrajině nejméně šest lidí

Státní zástupci v souvislosti se schvalováním ruské agrese na Ukrajině podle evidence Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) loni obžalovali nejméně šest lidí, z toho zatím v pěti případech soudy rozhodly o potrestání. Oznámil to mluvčí státního zastupitelství Petr Malý. Uvedl ale, že do evidence se může promítnout prodleva oproti reálnému stavu. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž už loni v únoru upozornil, že veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být posuzována jako trestný čin, za který hrozí až tříleté vězení.

NSZ v souvislosti se schvalováním ruské agrese na Ukrajině eviduje trestný čin kvalifikovaný podle § 405 trestního zákoníku, tedy popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, u šesti obžalob. Z toho jedna je podaná a pět lidí soudy nepravomocně potrestaly. Z nich tři soudy potrestaly ve zkráceném řízení trestním příkazem, šlo o odnětí svobody na jeden rok s podmíněným odkladem na dva roky, odnětí svobody na osm měsíců s podmíněným odkladem na dva roky a 200 hodin obecně prospěšných prací. Ve dvou případech pak zazněl nepravomocný rozsudek, a to vyhoštění na čtyři roky a peněžitý trest pětačtyřicet tisíc korun.

„Celkem tedy podle našich informací státní zástupci obžalovali nejméně šest osob za výše uvedený trestný čin (§ 405), v některých případech ještě v souběhu s právní kvalifikací podle § 365 trestního zákoníku - schvalování trestného činu. Jde v podstatě o podobnou kvalifikaci. Ustanovení § 405 má specifičtější skutkovou podstatu," uvedl Malý.

Upozornil, že v evidenci NSZ se ale může promítnout určitá prodleva oproti reálnému stavu. „Informace nám kolegové a kolegyně vykazují s určitým časovým odstupem," uvedl mluvčí.

Loni koncem listopadu server iROZHLAS.cz uvedl, že ze schvalování a podpory ruské invaze na Ukrajinu česká policie obvinila zatím devětačtyřicet lidí a celkem eviduje šestaosmdesát takových případů. Na konci prosince Česká televize informovala, že pravomocný trest obecně prospěšných prací dostal od Obvodního soudu pro Prahu 9 muž, který schvaloval ruskou agresi na Ukrajině na sociální síti. Trestním příkazem byl uznán vinným z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Twitter / Володимир Зеленський

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, kriminalita, boje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku loni obžalovali za schvalování ruské agrese na Ukrajině nejméně šest lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.