Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tříkrálová sbírka v olomouckém děkanátu má rekord. V kasičkách bylo přes 2,4 milionu korun

Rekordního výtěžku dosáhla Tříkrálová sbírka na území olomouckého děkanátu. V kasičkách bylo přes 2,4 milionu korun, což je o téměř půl milionu více než loni. Lidé věnovali i šupiny z kapra pro štěstí, eura a forinty, ale i věrnostní body do supermarketu nebo stravenku ve výši 120 korun.

"Už vzhledem k nárůstu počtu zapečetěných kasiček jsme očekávali, že výtěžek přesáhne minulý rok, ale celkovou částkou jsme stejně velmi mile překvapeni," radovala se koordinátorka sbírky pro Olomouc město Dagmar Hubená.

Mezi lidi se vydalo na 1450 malých i velkých koledníků, do pokladniček dárci na Olomoucku dali 2,4 milionu korun, což je o 426 tisíc více než loni. Online koleda vynesla 34 tisíc a bankovní převody přes 16 tisíc korun.

Například v Těšeticích na Olomoucku měla tříkrálová sbírka o 10 procent větší výtěžek než loni. "Celkem jsme měli osm skupinek, které byly rozděleny do Těšetic, Vojnic a Ratají," prozradila asistentka sbírky Alice Pospíšilová. Stejně jako loni se zapojili nováčci, výtěžek byl přes 56 tisíc korun. Koledovalo se také v Samotiškách. "Tříkrálové skupinky u nás fungovaly pod patronátem vedoucích skupinek, což byli v této oblasti zkušení teenageři," uvedla asistentka Pavlína Komosná.

Petice proti černým tvářím koledníků vyvolala bouři. Trapní mravokárci, odmítá iniciativu olomoucký hejtman

Enormní vlnu nevole rozpoutala petice, která v souvislosti s tříkrálovou koledou upozorňovala na nevhodnost začerňování obličeje jedné z tradičních postav – krále Baltazara. Proti návrhu na změnu lidové zvyklosti se na sociálních sítích ostře...

Charita měla celkem 432 kasiček, o 29 více než loni, jen v Olomouci bylo 30 pokladniček v prodejnách a některých firmách. Další kasičky byly v kostelích a okolních obcích. "Jsme rádi, že darování do statických kasiček na prodejnách a ve firmách probíhá i nadále a stává se novou součástí tříkrálového koledování, stejně tak jako online kasička a bezhotovostní dary," poděkovala v tiskové zprávě Dagmar Hubená.

Možnost darovat bankovním převodem například přes QR kód končí až poslední den v lednu, možnost darovat přes DMS a online kasičku na trikralovasbirka.cz pokračuje celoročně.

Olomoucká Charita podpoří z letošní Tříkrálové sbírky vybudování čtyř malometrážních bytů a chráněných dílen pro lidi s duševním onemocněním, středisko Samaritán a rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Charita Olomouc

Štítky Tříkrálová sbírka, Charita, výtěžek, rekord, Olomouc, Olomoucký kraj, Těšetice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka v olomouckém děkanátu má rekord. V kasičkách bylo přes 2,4 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.