Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Před ruskou invazí uteklo za rok do Olomouckého kraje na patnáct tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Před ruskou invazí uteklo do Olomouckého kraje od loňského února zhruba 15 tisíc obyvatel Ukrajiny. Našli zde bezpečné zázemí. Největší příliv uprchlíků úřady v kraji zaznamenaly loni v březnu, tedy krátce po zahájení masivního ruského útoku na Ukrajinu. Později počty nově příchozích výrazně klesly.

V posledních třech měsících šlo v Olomouckém kraji v průměru o 250 uprchlíků z Ukrajiny měsíčně. "Loni v březnu jich přitom bylo 7000, což je téměř polovina ze všech příchozích ukrajinských běženců," uvedl hejtman Josef Suchánek (PirSTAN). V uplynulých dvou měsících není ze strany ukrajinských uprchlíků už ani poptávka po nouzovém ubytování, které jim je nabízeno prostřednictvím krajského asistenčního centra.

Olomoucký kraj loni na ubytování a další pomoc uprchlíkům z Ukrajiny vynaložil bezmála 160 milionů korun, větší část nákladů mu zpětně proplatily ministerstvo vnitra a ministerstvo financí. Hlavní část těchto nákladů představovaly výdaje na ubytování uprchlíků v soukromých ubytovacích zařízeních, které obnášely 148 milionů korun. Dočasné ubytování pro ukrajinské uprchlíky loni v kraji zajistilo zhruba 250 poskytovatelů ubytovacích služeb. Za různé služby, potraviny a energie pro fungování krajského asistenčního centra pak kraj zaplatil 11,8 milionu korun.

(NE)OBYČEJNÍ: Z Charkova do České Vsi. Výroba uzenin pro vegany jede dál, raduje se ukrajinská podnikatelka

Larysa Honska s manželem měli na Ukrajině úspěšnou firmu na výrobu rostlinných potravin pro vegetariány a vegany. Z Charkova je však vyhnala ruská agrese. Bezpečné útočiště našli v České Vsi na Jesenicku, kam se jim firmu podařilo přestěhovat a...

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, jehož součástí je výdejna materiální pomoci, bylo v Hanáckých kasárnách v centru Olomouce zřízeno loni na začátku března krátce poté, co Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Provoz asistenčních center by mělo od dubna převzít ministerstvo vnitra. Krajský úřad poté podle Suchánka soustředí pozornost hlavně na práci v terénu a pomoc při integraci uprchlíků, se kterou začal už loni na jaře. Koordinaci činnosti prostřednictvím neziskových organizací a spolků mají na starost tři vyčlenění pracovníci. "Myslím si, že se nám i díky tomu podařilo situaci velmi dobře zvládnout. Je to částečně i tím že, z hlediska počtu uprchlíků nejsme v takovém tlaku, jako je Středočeský kraj, Jihomoravský kraj či Plzeňský kraj," dodal Suchánek.

Značná část uprchlíků si našla v Česku práci v podnicích, službách či zemědělství. Například ve společnosti Excalibur Army, která se ve Šternberku na Olomoucku specializuje na výrobu, vývoj, opravy a modernizace vojenské techniky, pracuje několik desítek zaměstnanců z Ukrajiny. Uprchlíci z Ukrajiny, kteří v Česku pracují, loni státu podle ministerstva práce a sociálních věcí zaplatili na odvodech zhruba osm miliard korun. Zaměstnání má nyní téměř 100 tisíc příchozích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky počet, Rusko, invaze, boje, Ukrajina, uprchlík, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Piráti a Starostové, Ministerstvo financí České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Excalibur Army

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před ruskou invazí uteklo za rok do Olomouckého kraje na patnáct tisíc uprchlíků z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.