Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

VIDEO: Uhynula labutí celebrita Zpěvanka. Na střední Moravě hnízdila šestnáct let

Labuť Zpěvanka, významná ptačí celebrita, která se na střední Moravě usadila už v roce 2006, uhynula. Díky svému nezaměnitelnému žlutému límci s kódem 7R42 se stala nejsledovanější českou příslušnicí své druhu, byla zároveň první labutí zpěvnou, která hnízdila v České republice.

Zpěvanka uhynula v neděli. "Ornitologové ji sledovali díky nezaměnitelnému žlutému límci s kódem 7R42, který dostala na zimovišti vodních ptáků v Německu dne 19. ledna 2006. Odtud se nevydala domů na sever Evropy, tak jako ostatní labutě zpěvné, ale zcela nepochopitelně se objevila 16. dubna 2006 na Hradeckém rybníku v Tovačově," popsal místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

V Tovačově ji poprvé pozoroval Martin Vavřík. Labutě zpěvné ovšem hnízdí ve Skandinávii a na zimu odlétají do západní Evropy, u nás se objevují jen ojediněle. Jméno dal Zpěvance Adolf Goebel z Moravského ornitologického spolku. Nejčastěji se vyskytovala na rybnících v Tovačově, v Kojetíně, v Chropyni, v Záhlinicích a nebo na řece Moravě v Kroměříži.

VIDEO: Na Hané se objevila vzácná poštolka rudonohá. Pochází zřejmě z Maďarska

Na polích na Hané ornitologové pozorovali poštolku rudonohou. Jde o neobvykle zbarveného ptáka, který se v České republice vyskytuje zcela ojediněle na konci léta. Odborníci ji zaznamenali na Olomoucku, Prostějovsku a Vyškovsku. Díky kroužkování...

V následujících letech poznávala střední, jižní i severní Moravu a jižní Polsko. Jednu zimu trávila dokonce až v Maďarsku. Na střední Moravě se pokoušela o vytvoření páru se samcem labutě velké.

"Poprvé zde zahnízdila až v roce 2017 se samcem labutě zpěvné a měla čtyři labuťátka na Zámeckém rybníku v Chropyni. Pouze jedno mládě se dožilo zimy. V následujících dvou letech vyvedla opět čtyři mláďata, ale ani jedno se nedožilo dospělosti. V roce 2020 měla dvě mláďata, která po několika dnech zmizela. V tomto roce uhynul i její samec a od té doby zůstala sama," dodal v tiskové zprávě Šafránek.

Zpěvanka žila na střední Moravě celkem šestnáct let. Kroužek a límec dostala až jako dospělá, a proto nelze zjistit, jaký měla věk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Novák, Zdeněk Němeček a Jiří Šafránek

Štítky labuť, úhyn, Zpěvanka, Střední Morava, celebrita, Česko, Tovačov, Německo, Evropa, Chropyně, Moravský ornitologický spolek, Polsko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Uhynula labutí celebrita Zpěvanka. Na střední Moravě hnízdila šestnáct let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.