Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Obnova stezek i tisíce nových rostlin. Přerovský park čeká před výročím další zkrášlení

Hned několik vylepšení čeká v následujících měsících přerovský historický park Michalov. Město zainvestuje do další etapy rekonstrukce parkových pěšin i do obnovy trávníků, dlažby či trvalkových záhonů. Rekreační chlouba Přerova má být v optimální formě připravená na 120 výročí svého založení, které připadá na rok 2024.

V závěru března by měla specializovaná firma pokračovat ve výměně v minulosti kritizovaného povrchu stezek v Michalově. Při čtvrté etapě je na programu rekonstrukce více než dvou tisíc metrů čtverečných v oblasti centra parku nedaleko restaurace. „Město tímto pokračuje v započaté úpravě parkových pěšinek – vyměňuje se starý a nevhodný povrch za nový a osvědčený. Tentokrát odborná firma obsadí od 27. března lokalitu sousedící s restaurací, opravena bude i jedna z cest z Máchovy ulice a z ulice Osmek. Za nově opravený úsek dá město 2 miliony 300 tisíc korun,“ informoval na webu Přerova náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).  Opravy budou probíhat za provozu, ale jistá omezení nastanou, a to až do 14. dubna, kdy by měly být práce dokončeny. „V místě budou cedule, které návštěvníky upozorní, kudy se mají pohybovat, aby nově budované pěšiny neponičili,“ doplnila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Na vyřešení problému rozmáčených stezek město pracuje od roku 2019, kdy proběhly první zkoušky nového povrchu. „Testovali jsme tehdy, jestli se novinka osvědčí. Chtěli jsme vyřešit nevhodné pískové cesty, které byly po deštích neschůdné. Nový materiál se ukázal jako vyhovující, proto jsme od roku 2021 začali s postupnou výměnou všech pískových cestiček,“ vzpomněl jednatel Technických služeb města Přerova Petr Měřínský.

Pátá etapa bude poslední a v rámci ní se opraví pěšinky od rozária až po bufet U Králíčka. Cena zakázky je jeden a půl milionu korun a realizovat se bude buď letos na podzim, nebo v příštím roce na jaře. „Každopádně tak, aby v čase svých kulatých narozenin byl Michalov v reprezentativním stavu,“ poznamenala mluvčí Chalupová.

Nejstarší, nejrozlehlejší a nejkrásnější přerovský park byl založen v roce 1904. A na své 120. narozeniny se prostřednictvím práce zahradnických a stavebních firem či přerovských technických služeb chystá už od loňského roku. Loni na podzim přibylo tři sta nových keřů a rozárium obohatilo na sedm stovek růží.

Přerov pokračuje s trendem velkokapacitních kontejnerů. Nahradí i čtyři běžné nádoby

V nastaveném trendu instalace velkokapacitních odpadových nádob chce i v letošním roce pokračovat město Přerov. Vedení radnice připravuje zakázku na pořízení dalších sto padesáti objemných kontejnerů. Nový způsob sběru odpadu je ale i terčem...

„Také v letošním roce chystáme řadu aktivit na jeho zkrášlení. Provádět se bude regenerace trávníků v druhé části hlavní osy, doplníme keřové opláštění od vstupu u Osmeku, upravíme zámkovou dlažbu u hřiště U Králíčka, čekají nás ořezy i kácení stromů – ale také náhradní výsadba,“ řekl Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Počítá se i s opravou morových sloupů, s nátěrem kašny i nátěrem obou lávek, opravou projde rovněž oplocení basketbalového hřiště. Po „třech zmrzlých“, tedy v polovině května, park jarně rozkvete. „Plánovaná je rovněž revitalizace sbírkových trvalkových záhonů na ploše asi 750 metrů čtverečních, do země půjde 16 tisíc kusů nových rostlin,“ řekl na závěr náměstek technických služeb Tomáš Lolek.

Ohodnoť článek

Foto Město Přerov

Štítky Park, Michalov, Přerov, příroda, restaurace, stezky, uzavírka, rekonstrukce, investice, výsadba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova stezek i tisíce nových rostlin. Přerovský park čeká před výročím další zkrášlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.