Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vetřelec, Ohnivý anděl, zámek, větrný mlýn. Nenáročný výlet v okolí Běláku na Prostějovsku

Dnes si uděláme nenáročnou procházku plnou zajímavých míst, a to vše jen zhruba půl hodiny autem od Olomouce. Trasa v okolí Běleckého mlýna na Prostějovsku má asi čtrnáct kilometrů a zvládnou ji i rodiče s kočárkem.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto parkujeme u Běleckého mlýna odkud se vydáme po žluté turistické značce. Hned na začátku trasy po levé straně uvidíme sochu Vetřelce. Na pozemek je vstup zakázán, takže sochu lze vidět jen z dálky. Po zhruba půl hodince chůze přijdeme k plastice Ohnivého anděla, kterou zde teprve před pár týdny umístil sochař Jan Dostál. Socha má rozpětí křídel sedm metrů a váží osm tun.

Dále pokračujeme po žluté, dokud nedorazíme k hlavní silnici. Tu přejdeme a pokračujeme stále rovně až na Stražisko, kde se zastavíme u kostela svatých Andělů strážných. Ten byl postaven v 18. století a spolu s křížovou cestu je chráněn jako nemovitá kulturní památka České republiky.

Od kostela se následně vydáme po červené trase, Svatojakubské - Moravskoslezské cestě až do Přemyslovic k rozcestníku Přemyslovice - bus. Zde se dáme doleva a po zhruba 300 metrech dojdeme k Přemyslovickému zámku. Zámek je bohužel zchátralý, ovšem i tak je velmi zajímavý a stojí za to si ho prohlédnout.

Pak se vracíme k rozcestníku a pokračujeme po hlavní cestě k vodojemu, kde odbočíme vlevo k větrnému mlýnu. Mlýn byl roku 1965 vyhlášen za státní technickou památku. Bohužel do interiéru mlýna se nedostaneme, jelikož mlýn je soukromým majetkem.

Vrátíme se k vodojemu a pokračujeme dále po hlavní silnici a po zhruba 600 metrech zabočíme vpravo na polní cestu, která nás dovede zpět k Ohnivému Andělovi, od kterého se po žluté vrátíme k autu. Na celé této trase narazíme i na pár dalších menších zajímavostí. Celá trasa má zhruba 14 kilometrů, není nijak náročná a je možné ji podniknout i s kočárkem.

TIP NA VÝLET: Nádherné a tajuplné Rešovské vodopády v zimě? Jde to, ale chce to opatrnost

Dnes se vydáme na Rešovské vodopády, jedny z nejznámějších a nejkrásnějších vodopádů v Olomouckém kraji. Procházka se dá absolvovat i v zimě a na sněhu, ale je třeba opatrnosti. Start je ve vesničce Ruda poblíž Tvrdkova na Rýmařovsku, kam cesta...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Bělecký mlýn, okres Prostějov, Olomouc, větrný mlýn, zámek, Instagram, Přemyslovice, Jan Dostál, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vetřelec, Ohnivý anděl, zámek, větrný mlýn. Nenáročný výlet v okolí Běláku na Prostějovsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.