Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Česko zažívá solární boom. Novou éru obnovitelných zdrojů odstartovala energetická krize

PR článek

Česká republika zažívá solární boom, který se projevuje rekordním počtem žádostí i připojených obnovitelných zdrojů. Jde především o instalace na střechách průmyslových budov a také domácí fotovoltaické systémy. Společnost EG.D na obrovský zájem reaguje a od roku 2018 připojila přes 18 500 obnovitelných zdrojů, z toho 11 500 elektráren v minulém roce, zároveň plánuje opatření, která umožní obnovitelné zdroje připojovat i v budoucnu a zároveň zajistit bezpečné dodávky energií.

Česká republika zažívá nový solární boom

Místopředseda představenstva EG.D. Pavel Čada uvedl, že jednou z hlavních priorit společnosti je podpora zelených zdrojů a jejich implementace do sítě.

Solární boom Česká republika už jednou zažila, a to zhruba před deseti lety, ten aktuální se od něj však liší z hlediska typů projektů. V minulosti vznikaly hlavně solární parky, o které už v současné době není tak vysoký zájem. Zájem ze strany investorů dnes znovu zasáhl jih České republiky, a tudíž výrazně i distribuční území EG.D.

„Dá se říct, že v České republice zažíváme další solární boom, se kterým se potýkají všichni účastníci trhu a na tom, abychom ho zvládli pracujeme ve spolupráci se státní správou, regulátorem, kolegy z jiných distribucí i dalšími institucemi. Přestože zájem o fotovoltaiky a tím i tlak na jejich připojování do sítě je od loňského roku extrémní, je třeba při zvládání aktuálního solárního boomu dělat promyšlené a systémové kroky, protože distribuční síť musí zůstat stabilní teď i do budoucna,“ vysvětlil místopředseda představenstva EG.D Pavel Čada.

Lidé začali energetické úspory a soběstačnost řešit kvůli krizi

V minulém roce začali lidé kvůli energetické krizi intenzivně řešit energetické úspory a soběstačnost. „Razantně narostly počty žádostí o připojení fotovoltaik, evidujeme meziroční nárůst o 430 procent, a ve srovnání s rokem 2020 dokonce o 1400 procent. Takovému skokovému nárůstu vývoj trhu před energetickou krizí vůbec neodpovídal,“ uvedl vedoucí rozvoje a akvizic společnosti EG.D Libor Kolář.

Během minulého roku společnost EG.D přijala 37 tisíc žádostí o připojení obnovitelného zdroje a kromě skokového nárůstu žádostí se zvýšil i instalovaný výkon a také rezervovaný výkon. To vše spolu v kombinaci s aktuálním, legislativně zakotveným pravidlem „first come first serve“ vede k tomu, že v některých exponovaných lokalitách dochází k vyčerpání kapacit sítě. Kapacitu sítě vyčerpává relativně menší množství klientů, kteří mnohdy (i z neznalosti) rezervují vyšší kapacity, než reálně potřebují, a na ostatní už se tak nedostává.

„Posilovaní kapacity a smartifikaci sítě se věnujeme již řadu let. Do roku 2030 budeme investovat nad rámec standardních investic, které jsou každoročně více než pět miliard korun, dalších 8,5 miliard korun do technologií podporující implementaci OZE do sítě. Posilování sítí je dlouhodobý proces. Zároveň aktuálně děláme řadu kroků k okamžitému zlepšení situace a zvýšení transparentnosti vůči zákazníkům,“ doplnil Kolář.

Při přípravě projektu lidem pomůže mapa připojitelnosti

Společnost EG.D nasadila pro své zákazníky jako vůbec první distributor takzvanou mapu připojitelnosti, což je online nástroj, který zájemcům o fotovoltaiku umožní zjistit možnosti připojení přímo v místě, kde plánují elektrárnu instalovat.

Díky mapě připojitelnosti budou mít zákazníci informace o možnostech připojení už v první fázi plánování a budou vědět, co mohou čekat, čímž se minimalizuje možnost zamítnutí žádosti o připojení v průběhu instalace.

Mapa pomůže i samotným instalačním firmám při nabízení vhodných typů zdrojů pro jejich zákazníky v dané lokalitě. Mapa by měla eliminovat situace, kdy firmy budou nabízet přetokové zdroje v oblastech, kde to aktuálně není možné.

Klienti si mohou pořídit fotovoltaiku i oblastech, které jsou aktuálně omezené, jen teď nemůže být s přetokem do sítě. ​​„Až v budoucnu dojde v lokalitě k posílení sítě, oblast se zase otevře a zákazník bude moci upgradovat svou elektrárnu na přetokovou,“ doplňuje Libor Kolář.

EG.D má na letošek kapacity k připojení 30 tisíc fotovoltaik

Obrovský nárůst zaznamenala společnost EG.D v minulém roce i co se týká žádostí o takzvané uvedení do trvalého provozu. Společnost se potýkala s tím, že asi 60 procent žádostí nebylo kompletních, takže docházelo k prodloužení procesu. Dokončení procesu připojení oddaloval i fakt, že 16 procent výjezdů k provedení trvalého připojení bylo marných, protože klienti neměli připravené podmínky pro montování nových elektroměrů.

Podávání žádostí velmi zefektivnil online formulář, který ED.G spustila na konci loňského roku. „Celkově je pro nás vedle zajištění bezpečné dodávky elektrické energie připojování OZE jednou z priorit. Všechna opatření, která jsme zavedli, nám umožní už ve druhém čtvrtletí tohoto roku zvládnout připojení fotovoltaik do 30 dní ve všech regionech. Zároveň pro letošek máme alokované kapacity pro připojení 30 tisíc fotovoltaických elektráren, což je nárůst oproti loňsku o 260 procent,“ vysvětlil vedoucí oddělení měření společnosti EG.D Martin Marada.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Česko, obnovitelný zdroj, krize, elektrárna, EG.D

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zažívá solární boom. Novou éru obnovitelných zdrojů odstartovala energetická krize  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.