Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Protest kvůli nízkým platům. Olomoucká filozofická fakulta chce v úterý přerušit výuku

V úterý se Filozofická fakulta Univerzity Palackého připojí k protestní akci Hodina pravdy kvůli nízkým mzdám vyučujících. Na Den učitelů tak proběhne stávka na nádvoří fakulty, předtím budou pedagogové vysvětlovat studentům problémy spojené s kritickým podfinancováním společenskovědních a humanitních oborů.

Protestní setkání se uskuteční od 13 hodin na nádvoří fakulty v Křížkovského ulici. Akce pod názvem Hodina pravdy propojuje nejméně devět fakult u nás, které vyhlásily zatím stávkovou pohotovost.

„Pro stávku byly vytvořeny právní předpoklady v rámci kolektivního vyjednávání, ostatní zainteresované fakulty po celé ČR jsou již nyní ve stávkové pohotovosti, o čemž rozhodlo vedení Vysokoškolského odborového svazu,“ uvedl proděkan fakulty a jeden z organizátorů akce Petr Bilík.

Počet obyvatel v kraji se snížil. Příčin lze spatřovat několik, říká odborník David Fiedor

Počet obyvatel v Olomouckém kraji za poslední rok poklesl. Úbytek je zapříčiněn zejména vyšším počtem zemřelých než narozených. Do kraje se ale nastěhovalo více lidí, než odešlo jinam. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Na olomoucké FF budou vyučující v poledne studentům vysvětlovat, v jak absurdní mzdové situaci se nacházejí a jaké dopady to může mít pro budoucnost jejich oborů i pro kvalitu univerzitního vzdělávání v ČR. „Některé katedry zvolily společná setkání se studenty, jinde jde o individuální vstupy během přednášek a seminářů,“ uvedl proděkan fakulty. Na 13:00 je připraveno shromáždění, na němž vystoupí odbory, ale i děkani olomoucké a ostravské filozofické fakulty, zástupci Masarykovy univerzity, studenti či zahraniční vyučující.

V úterý bude proto podle zástupců FF UP výuka od 12:00 pozdržena a v případě stávky zrušena od 13:00 do 14:00. „Olomoucká stávka je připravena na 13:00 a její průběh by měl být hodinový a výstražný, na podporu požadavků Asociace děkanů FF a požadavků ministerstva školství na navýšení rozpočtu vysokých škol. Stále je možný obrat po jednání, které se chystá svolat na pondělí 27. března ministerstvo školství,“ řekl Bilík. Doplnil, že veškeré kroky jsou koordinovány s Vysokoškolským odborovým svazem, Asociací děkanů filozofických fakult a mnoha fakultami a univerzitami, které se přidávají s vlastním programem. Zapojené fakulty a jejich chystané aktivit jsou doplňovány na stránkách akce.

O studium na Univerzitě Palackého v Olomouci je rekordní zájem. Škola dostala 36 tisíc přihlášek

O studium na Univerzitě Palackého v Olomouci je letos rekordní zájem. Do poloviny března zájemci podali téměř 36 tisíc přihlášek, což je nejvíce v dosavadní historii školy. Loňský rekord byl překročen o více než 11 procent. Zájem o studium...

Zástupci olomoucké fakulty chtějí upozornit na to, že mnohé sociálněvědní a humanitní fakulty a obory se v poslední době ocitly na hraně existence. „Nejedná se o lokální, ale systémový problém, který vede ke kriticky nízké hladině mzdového ohodnocení, kdy je požadována vysoká a mezinárodně uznávaná kvalifikace, ale mzdy odpovídají nekvalifikovaným profesím,“ řekl proděkan. Výsledkem jsou podle něj odchody předních expertů a neschopnost vychovat a udržet novou generaci pedagogů a vědců. „Poškozeny tak mohou být jazykové obory stejně jako nyní velmi potřebná psychologie, sociologie a mnoho dalších. Zájem o studium je přitom rekordní a vzhledem k populačnímu vývoji bude nadále stoupat,“ dodal Bilík.

O nápravě situace vyjednávají zástupci fakulty již rok, k zásadnímu posunu však dosud nedospěli. Na olomoucké filozofické fakultě vznikla již loni v únoru petice na podporu humanitních a sociálněvědních oborů a za důstojné mzdy akademiků. Dosud ji podepsalo přibližně tři a půl tisíce lidí. I proto fakulta stihla všechny právní kroky pro vyhlášení stávky. „Podpora našich oborů je nezbytná, na humanitním vzdělávání stojí základy naši státnosti a vycházeli z ní ikonické osobnosti našich dějin: Komenský, Palacký, Masaryk, Havel a mnoho dalších,“ uvedl na sociálních sítích děkan FF Univerzity Palackého Jan Stejskal.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky Protest, Univerzita Palackého, Hodina pravdy, platy, peníze, petice, Filozofická fakulta, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protest kvůli nízkým platům. Olomoucká filozofická fakulta chce v úterý přerušit výuku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.