Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Relax a návrat k přirozenosti. U Šternberka se otevře unikátní smyslová zahrada pro psy

Jedinečný prostor plný vzrušujících vjemů nabídne psům a jejich majitelům nová smyslová zahrada v Babicích u Šternberka. Podobný areál je v tuzemsku raritou, jeho příprava trvala tři roky. Pejsci budou moct v zahradě dát průchod své přirozené zvědavosti a prozkoumávat speciální prvky, které pro ně provozovatelé podle odborných poznatků připravili.

„Za doby covidu jsme byli zavření doma a sledovali jsme různé semináře na internetu. Před třemi lety probíhala konference, kde paní z Austrálie prezentovala senzorické zahrady, kde jsou pejsci v bezpečí a mohou si užívat volnosti. Protože jinak mohou být v tamní přírodě v ohrožení například od hadů nebo pavouků. Pro myšlenku smyslové zahrady jsme se s kamarádkou strašně nadchly a začaly jsme hledat vhodné místo,“ popisuje Lenka Kubešová, která se už řadu let věnuje individuálnímu výcviku psů.

Prostor o rozloze přibližně 1250 metrů čtverečních se nakonec našel na velmi příhodném místě vedle výcvikového areálu v Babicích. „Paní starostka je na nás hodná a vyčlenila nám místo hned vedle cvičáku. Přípravy trvaly tři roky a konečně můžeme otevřít. Byla to nevyužitá, zarostlá oblast, byl tam binec a kopřivy. Museli jsme to vyčistit, zasadit stromy, udělat chodníky a tak dále,“ vyjmenovává před sobotním slavnostním otevřením nového areálu zkušená trenérka čtyřnohých miláčků. Jenže ne všichni psi jsou v rozpoložení, ve kterém by ukázali přívětivou povahu.

Hlavním motivem zahrady je tak vytvořit psům podmínky pro projevení jejich přirozenosti, které třeba ve městském prostředí v takové míře nemají. „V dnešní době po psech chceme, aby byli naši parťáci. Strašně je polidšťujeme, pořád je úkolujeme a dáváme povely. Tady mají místo, kde má páníček zákaz psa jakkoliv omezovat. Pro majitele je strašně hezké, když se dívají a zjišťují, co má pejsek rád a jak dokáže být šťastný. Máme už i vnitřní zahradu, ze které i problematičtí pejsci vycházejí uklidnění. Pak jsou rádi i lidé, že mají normálního psa, který není takový zlobivec, jak si do té doby mysleli,“ líčí přínos senzorického areálu Lenka Kubešová.

A co všechno vlastně zóna psího relaxu nabízí? „Máme tam pachy domácích, lesních i vodních živočichů. Jsou uchované v bombičkách v zemi, které můžeme libovolně otevřít nebo zavřít. U toho jsou i konkrétní plastiky nebo sošky zvířat, aby lidé věděli, k jakému zvířeti jejich pes zrovna čichá. Máme tam různé zvonkohry a zvoničky, aby si pejsci zvykali i na zvuky. Je tam i chodníček z různých přírodních materiálů a také různé prolízačky či bludiště. Zem je hliněná, psi potřebují přirozeně hrabat, a to v zahradě určitě můžou. Jde o využití všech smyslů,“ specifikuje cvičitelka.

Smyslová zahrada může podle poznatků psích trenérů fungovat v synergii i pro výcvik socializace a poslušnosti pro běžný život. „Ukázalo se, že takové propojení je vynikající. Když je pejsek nervózní na cvičáku, tak ho pošleme na chvilku zrelaxovat do smyslové zahrady, on se zrelaxuje a pak se vrátí do cvičící části a je schopen s páníčkem pracovat. Nebo naopak po tréninku si tam může jít pes odpočinout,“ s úsměvem vysvětluje Kubešová, která už rok testuje zahradu i se svými psy, aby získala potřebné zkušenosti.

Z pejsků jsou nadšené děti i pan profesor, říká canisterapeutka Jana Dohnalová

Chybějící zub u fenky bernského salašnického psa tomu chtěl, aby se Jana Dohnalová začala věnovat canisterapii. Se svými psy už sedmnáct let objíždí domovy seniorů i nejrůznější oddělení nemocnic. Její psí parťáci pomáhají nejen s léčbou...

Oficiálně se zahrada v Babicích otevře v sobotu 29. dubna ve 13 hodin, přímo na tento termín by ale zájemci o poznání areálu tentokrát ještě neměli vozit své čtyřnohé parťáky. Ti budou zahradu objevovat až ve svých rezervovaných časech. „Nebylo by to pro pejsky dobré. Je potřeba aby byl pes na zahradě sám a mohl být v klidu, každý je jiný. Páníček jde s pejskem a také s trenérkou, která vysvětluje, jak pes jednotlivé prvky vnímá. Majitelům uvaříme kafe nebo čaj a uděláme to tak, aby to bylo i pro ně příjemné. Chci, aby z toho měli všichni dobrý pocit. Ani na lidi nechceme tlačit, protože víme, že jsou často sami v nervech, že mají třeba agresivního psa,“ objasnila jedna z iniciátorek vytvoření speciální psí zahrady, za kterou jezdí na konzultace či výcvik lidé se psy i ze stokilometrové vzdálenosti.

„Zahradu jsme v předpremiéře představili padesáti dětem ze školy. Čtvrťákům a páťákům jsme společně s mou sestrou ukazovaly, co budou pejsci dělat a také jsme jim vysvětlovaly, jak se chovat k pejskům, co znamená žlutá stužka a podobně,“ říká s připomenutím barevné signalizace užívané u psů, kteří potřebují volnější prostor a je vhodnější s nimi omezovat kontakt. „Učitelky odcházely nadšené, beseda měla úspěch. Chtěli bychom prostor využívat i takto pro veřejnost, i například pro seniory či klienty psychiatrické léčebny, kteří mohou mít vycházky. Za brankou do zahrady se člověk dostává do jiného světa, který je plný klidu,“ zakončuje Lenka Kubešová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB U Megi - individuální výcvik psů

Štítky Smyslová zahrada, pes, výcvik psů, Babice, Šternberk, psí zahrada, Olomouc, senzorická zahrada, zahrada pro psy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Relax a návrat k přirozenosti. U Šternberka se otevře unikátní smyslová zahrada pro psy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.