Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Úspěch olomouckých kartografů. Na soutěži Mapa roku získali tři ceny

Na 25. ročníku prestižní kartografické soutěže Mapa roku byli oceněni i olomoučtí kartografové. Absolvent oboru geoinformatika a kartografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého Jakub Žejdlík získal nejvyšší ocenění v kategorii studentské kartografické práce. Vytvořil hmatem čitelnou mapu, která umožní lidem se zrakovým postižením lépe poznat české památky. Kromě něj získala dvě speciální ocenění i katedra geoinformatiky.

„Tyfloprůvodce, kterého jsem v rámci své diplomové práce vytvořil, je ojedinělá publikace, jejímž cílem je pomoci osobám se zrakovým postižením lépe pochopit historický a prostorový charakter vybraných českých památek,“ řekl ke svému výtvoru Jakub Žejdlík. Tyfloprůvodce formou map prezentuje 16 vybraných památek a je určen lidem s těžkým i lehkým zrakovým postižením. Mapy pomocí Braillova písma popisují například Karlův most, Národní divadlo nebo vilu Tugendhat.

Strany obsahující tyflomapy jsou vytištěny pomocí speciálního přístroje – fuzéru. Ten umožňuje tisk na speciální papír, který na sobě má vrstvu citlivou na teplotu. Při zahřátí papíru vystoupí černě vytištěné části nad jeho povrch a vytvoří reliéfní grafiku, díky které získá nevidomý představu o podobě památky.

Kromě této ceny získala katedra geoinformatiky také dvě zvláštní ocenění. Jedno za dlouholetou produkci map v rámci série M.A.P.S. a druhé za kvalitní kartografické zpracování nářečních dat. To získala společně s dialektologickým oceněním Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR.

„Úspěch olomoucké kartografie v letošním ročníku soutěže navazuje na tradici mezinárodně uznávané kvality kartografů a geoinformatiků z Univerzity Palackého,“ uvedl zakladatel soutěže Mapa roku Vít Voženílek.

Soutěž pořádá Česká kartografická společnost od roku 1998. „K vytvoření soutěže nás inspirovaly soutěže jako Známka roku, Kniha roku či Atlet roku,“ popsal Voženílek. Podle něj ale nešlo o snahu se mediálně zviditelnit. „Je to odborná soutěž. Naším cílem bylo dosáhnout toho, aby se minimálně při vyhlášení výsledků soutěže výrobci map sešli a aby zde navázali kontakty, případně vyřešili problémy, pokud mezi nimi nějaké existují,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká kartografická společnost

Štítky Mapa roku, soutěž, kartografie, geoinformatika, Tyflomapa, památky, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch olomouckých kartografů. Na soutěži Mapa roku získali tři ceny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.