Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nálezy uhynulých zvířat budou v Olomouci řešit technické služby. Úkol přebírají od městské policie

Několikrát týdně vyjíždějí strážníci Městské policie Olomouc k likvidaci uhynulých zvířat z veřejných prostranství ve městě. Odklízení kadáverů, tedy těl mrtvých zvířat, budou od června zajišťovat Technické služby města Olomouce. Městská policie nabádá občany, aby se v případě nálezu obraceli výhradně na technické služby.

Za poslední roky řešili příslušníci městské policie v Olomouci v průměru okolo 140 nálezů uhynulých zvířat a jejich likvidaci. Od 1. června budou mít tuto agendu na starosti pracovníci Technických služeb města Olomouce (TSMO).

„Ke změně došlo po dlouhodobé debatě vedení obou organizací. Technické služby mají z hlediska náplně práce k těmto záležitostem přece jen blíž. Například při vyšším stupni rozkladu uhynulého zvířete bylo komunikaci potřeba někdy i strojně vyčistit, což není prací strážníka,“ vysvětlil genezi aktuální změny mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Pozor na srážky se zvěří. V Olomouckém kraji je nejrizikovější úsek u Litovle

Za poslední půlrok se v Olomouckém kraji stalo přes 550 srážek aut se zvěří. Nejrizikovějším úsekem je silnice z Litovle do Moravičan. Na úseku dlouhém přes tři kilometry se od října do března stalo pětadvacet nehod. Celkový počet havárií zůstává...

Lidé, kteří by ve svém okolí našli uhynulé zvíře, nyní mohou každý den zavolat na telefonní linku dispečinku TSMO 605 201 686 nebo napsat e-mail na adresu pavel.sojka@tsmo.cz či petr.mastny@tsmo.cz. „Samozřejmě pokud se stane, že někdo zavolá nám, tak záležitost přesměrujeme. Ale chtěli bychom apelovat, aby si občané zvykli od 1. června volat na technické služby,“ poznamenal mluvčí Čunderle.

Při výkonu služby se mimo běžnější situace setkali strážníci i složitějšími případy, které si vyžádaly spolupráci s odbornými institucemi. Na začátku letošního roku řešili i kuriózní případ, kdy dostali o zprávu o uhynulém zvířeti v igelitové tašce na olomouckém sídlišti. Po příjezdu na místo se ukázalo, že jde pouze o starý kožich v igelitce.

„Nejčastěji se ale u likvidací uhynulých zvířat jedná například o přejeté ptactvo nebo například sražené zajíce. Zvířata se dají do igelitových pytlů a odvážejí se na veterinární ústavy, kde se likvidace dál řeší. Ale byly i situace, kdy se jednalo například o kadáver srnce a nebylo v našich silách ho odstranit. Přímo na místo se volala veterinární správa, která zajistila odvezení a likvidaci,“ doplnil Petr Čunderle. Strážnici se nadále budou věnovat odchytům volně se pohybujících zvířat, za prvních pět měsíců tohoto roku již řešili okolo dvě stě padesáti oznámení tohoto typu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Olomouc

Štítky Uhynulé zvíře, odklizení, městská policie, technické služby, TSMO, nález zvířete, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nálezy uhynulých zvířat budou v Olomouci řešit technické služby. Úkol přebírají od městské policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.