Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Zastupitelé Mostkovic čelí anonymním pomluvám. Plán na odpadové centrum jitří vášně

Anonymní dopis nařkl z korupce a nekalých praktik členy zastupitelstva v Mostkovicích na Prostějovsku v souvislosti s plánem soukromé firmy na výstavbu odpadového centra. Proti lince na plazmové zplyňování ostře protestují místní lidé. Starosta již dřív ubezpečil, že proti vůli obyvatel obec nepůjde.

Anonymní dopis, který zveřejnil starosta Mostkovic Jaroslav Peška, podepsali nespokojení voliči a vyjadřují v něm obavy z plánované odpadové linky.

"Pro Vás pár zastupitelů, kteří dostanou odměnu za změnu územního plánu a patřičnou součinnost by to odměna zřejmě byla, ale za to už se naše malebná oblast nebude v žádném případě nazývat rekreační... Nemyslete si, že Vaše podezřelé nekalé aktivit zůstanou v tajnosti," vyhrožují také pisatelé v dopise, který je plný chyb.

Zařízení s technologií plazmového zplyňování odpadů chce v areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku u Mostkovic vybudovat ostravská společnost PGP Terminal. Centrum za jednu a půl miliardy by kapacitně zvládlo zpracovat komunální odpad z celého Prostějovska. Proti tomu vznikla petice, lidé se obávají likvidace nebezpečných a nemocničních odpadů, nárůstu dopravy, zápachu, úniku nebezpečných látek nebo zamoření spodních vod, ale také toho, že jde zatím o ne příliš vyzkoušenou technologii. 

Plazmová odpadová linka je v rozporu s územním plánem. Změnu neuděláme proti vůli obyvatel, slíbily Mostkovice

Plány soukromého investora vybudovat v Mostkovicích na Prostějovsku zařízení na plazmové zplyňování odpadů za jednu a půl miliardy, dostaly trhlinu. Vedení obce oznámilo, že stavba takového zařízení je v rozporu s územním plánem. Ten změníme...

"Mrzí mě, že i přes veškeré snahy o řešení situace, ujištění o tom, že nic není rozhodnuto, a jednání se zástupci petičního výboru jsem po třinácti bezproblémových letech ve funkci vnímán jako osoba, u které je "potřeba prověřit nekalé praktiky" a chce obyvatelům uškodit. Přestože by tento počin mohl být kvalifikován jako přestupek či trestný čin, obracím se na občany a voliče. Sami zvažte, zda už toto jednání není tak trošku přes čáru," reagoval na anonym starosta Mostkovic. 

Petiční výbor se od dopisu distancoval. "Nemáme nic společného s obsahem skoro až výhružného dopisu. Petiční výbor se domluvil se zástupci obce na spolupráci a ta je dodržována. Jakýkoliv anonym nemá s naší iniciativou nic společného, důrazně odmítáme vyhrožování, osočování a neslušnost vůči zastupitelům i občanům. Chceme jednat věcně a slušně," uvedla na sociálních sítích za petiční výbor Petra Winklerová.

Starosta Mostkovic Peška již předminulý týden uvedl, že výstavbu recyklačního centra neumožňuje územní plán Mostkovic. "Mohu ubezpečit, že ke změně územního plánu bychom přikročili pouze v případě, že s ní občané Mostkovic budou ve většině souhlasit," potvrdil Peška.

Jednatel PGP Terminal Petr Břenek obavy obyvatel mírní. “Jsou neopodstatněné. Nabídnutá kapitálová účast měst a obcí v celém projektu definuje jednoznačný kontrolní mechanismus, jaký odpad bude využitý," tvrdí. Celý provoz včetně vstupů bude podle něho hermeticky uzavřený, což bude eliminovat zápach, únik odpadní vody a další negativní vlivy na životní prostředí. Doprava bude vedena mimo obce, součástí stavby by mělo být také dobudování místního obchvatu.

Ohodnoť článek

Foto Signatářka petice

Štítky anonym, výhružky, dopis, Mostkovice, okres Prostějov, Jaroslav Peška, územní plán, odpad, Vodní nádrž Plumlov, Petiční výbor, PGP Terminal, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Mostkovic čelí anonymním pomluvám. Plán na odpadové centrum jitří vášně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.