Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Bílý kámen v sobotu opět otevře vojenský prostor Libavá. Pořadatelé očekávají tisíce lidí

Na Libavou se zítra mohou vypravit všichni zájemci na tradiční cykloturistickou akci Bílý kámen, která každoročně přivítá až několik tisíc cyklistů i pěších turistů. Vojenský prostor se návštěvníkům otevírá výjimečně jednou do roka. Prostor bude otevřen od 07:00 do 16:00 hodin.

Akce Bílý kámen umožňuje návštěvníkům spatřit běžně nepřístupná místa, kde během roku operuje armáda. "Zajisté největším lákadlem je druhým rokem povolená nová nádherná trasa. Ta vede z Města Libavá kolem Libavského potoka do bývalé obce Zigartice, odtud dále kolem Vojnovické kapličky a Lazského potoka až ke Královské studánce a kostelu na Staré Vodě. Tato trasa vloni sklidila u účastníků, kteří ji absolvovali, obrovský úspěch," láká spolupořadatel akce Kristián Heřman.

Po mnoha letech se podle něj budou moci návštěvníci znovu podívat na vojenskou pozorovatelnu nad bývalou obcí Velká Střelná, odkud je nádherný pohled na rozlehlý areál tankové střelnice. Letos poprvé bude také prodloužena trasa kolem Barnovské přehrady, zájemci se tak dostanou až k památníku bývalé obce Barnov, kde budou připraveni členové spolku Lubavia s informacemi o historii oblasti. "Cykloturistická akce Bílý kámen umožňuje cyklistům, koloběžkářům, ale i pěším turistům poznání zajímavých míst jinak celoročně uzavřeného vojenského prostoru Libavá," dodal spolupořadatel akce.

Oblíbená cykloturistická akce Bílý kámen se blíží. Na Libavou v sobotu pojedou zvláštní vlaky

Již tuto sobotu se vojenský výcvikový prostor Libavá u Olomouce opět otevře veřejnosti. České dráhy vypraví speciální vlaky z Olomouce do Moravského Berouna a z Ostravy do Budišova nad Budišovkou. Akce Bílý kámen nepřístupný prostor otevře již po...

Ke vstupu do vojenského prostoru s sebou musejí mít návštěvníci platný doklad totožnosti, další nutnou podmínkou pro cyklisty a jezdce na koloběžkách je vzhledem k náročnosti terénu cyklistická přilba. Bližší trasy včetně mapy povolených tras jsou na stránkách akce. Kvůli akci jsou posíleny vlakové spoje, vydat se na Libavou mohou zájemci i autokary, které jsou určeny především seniorům či rodinám s dětmi.

Cykloturistická akce Bílý kámen otevírá zájemcům jinak uzavřený vojenský prostor Libavá od roku 1994. Tradiční termín 1. května letos zhatilo cvičení mezinárodních vojsk v tomto vojenském újezdu, v červnovém termínu v sobotu 17. června se akce uskuteční poprvé. Loni si akci nenechalo ujít 3455 lidí. Dosud nejvíce lidí, 6439, dorazilo v roce 2014.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto bilykamen-libava.cz

Štítky Bílý kámen, akce, armáda, cykloturistika, Libavá, vojenský újezd, vápenec, cyklista, Libavský potok, Stará Voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Bílý kámen v sobotu opět otevře vojenský prostor Libavá. Pořadatelé očekávají tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.