Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Olomoucká zoo bude řídit chov vzácného jelena po celém světě. Má druhé největší stádo

Světová asociace zoologických zahrad pověřilo olomouckou zoo vedením celosvětové plemenné knihy siku vietnamského, který byl ve volné přírodě již vyhuben. Pro zoo je to prestižní ocenění, zdejší stádo vzácných jelenů je druhé největší na světě.

"Celosvětové plemenné knihy jsou vedeny pro 135 vzácných druhů a poddruhů zvířat, zejména savců, ale i ptáků a plazů. Jejich vydáváním jsou pověřeny zoologické zahrady na všech kontinentech, přičemž většinu jich vydávají zoo v Evropě, následuje Severní Amerika a Asie. U nás je publikuje ještě Zoo Děčín pro kočku rybářskou a Zoo Praha pro koně Převalského," vysvětlil Jan Pluháček ze Zoo Olomouc, který je nyní pověřený zpracováváním plemenné knihy siky vietnamského.

Rozrůstající se olomoucké stádo je v současné době již druhé největší v rámci zoologických celého světa. "Na plemennou knihu navážou doporučení k přesunům zvířat a ty musí vyjít včas, aby bylo možné siky vietnamské bez úhony převážet mezi jednotlivými zoo. Tato doporučení k přesunům pro tento druh od letošního roku bude poprvé vydávat Zoo Olomouc," potvrdila mluvčí zoo Iveta Gronská.

Stádo vzácných vietnamských jelenů sika se rozrůstá. Zoo Olomouc hlásí šest mláďat

V přírodě již vyhubený poddruh jelena sika mohou pozorovat návštěvníci v olomoucké zoo. Zahrada na Svatém Kopečku se může pochlubit druhým největším stádem tohoto druhu v Evropě. Populace východoasijských sudokopytníků se u Olomouce rozrostla o...

Celosvětová byla plemenná kniha pro siku vietnamského poprvé sestavena v roce 1993 v Tierparku Berlíně, v roce 2015 ji převzala Zoologická zahrada Ostrava a nyní přešla do Olomouce. Poslední vydání z listopadu loňského roku obsahovalo údaje o 399 jedincích žijících ve 37 zoologických zahradách, 35 bylo v Evropě a dvě v USA.

V Olomouci vznikne 29. vydání plemenné knihy někdy v říjnu až listopadu letošního roku. "Důvody tohoto časování souvisí s biologií tohoto druhu. Všichni kolouši již budou na světě, rodí se hlavně od března do května, a bude se i vědět, kteří a kolik jich přežilo. Zároveň to bude s dostatečným předstihem před shozem paroží a růstem nového. Jeleni, kterým roste paroží, se totiž nesmí přepravovat, aby se neporanili," upřesnila mluvčí zoo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky sika vietnamský, plemenná kniha, zoologická zahrada, jelen, Zoologická zahrada Olomouc, ZOO Praha, Evropa, příroda, Zoologická zahrada Ostrava, Děčín, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo bude řídit chov vzácného jelena po celém světě. Má druhé největší stádo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.