Počasí dnes21 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Výstava ukáže, jak by studenti architektury využili pivovarské sklepy v Litovli. Vernisáž je dnes

V Litovli na Olomoucku začíná výstava projektů studentů z fakulty architektury VUT a ČVUT na téma oživení okolí hradeb a areálu takzvané Védepky včetně bývalých pivovarských sklepů. Vernisáži, která je dnes v 17 hodin v Turistickém informačním centru, bude předcházet komentovaná prohlídka nábřeží a celého areálu.

Nadzemní část areálu v ulici Boženy Němcové v Litovli zvaného Védepka je opuštěná a chátrá, podzemí pak slouží částečně jako sklad například pro technické služby. Letité prostory jednoho ze tří historických litovelských pivovarů mají v budoucnu projít přestavbou v bytové domy. Nejasné je ale zatím využití rozlehlých pivovarských sklepů. Studenti architektury z Brna a Prahy se zaměřili na možné varianty využití, které nyní představují na výstavě. 

"Tématy byla oživení hradebního okruhu a areálu bývalých pivovarských sklepů, Védepky, které podle nás mají vysokou architektonickou hodnotu, a především velký potenciál rozvoje na rozhraní historického jádra, řeky a předměstí. Věnec parků ve stopě bývalých hradeb není dokončen a některé návaznosti pokulhávají. Védepka je nyní zanedbaná, nepřístupná a na okraji zájmu," vysvětlil architekt Vojtěch Jemelka z Fakulty architektury VUT v Brně a Ústavu památkové péče.

FOTOGALERIE: Šance pro opuštěné pivovarské sklepy. Proměnu navrhnou studenti architektury

Nadzemní část areálu na ulici Boženy Němcové v Litovli zvaná Vedepka je opuštěná a chátrá, podzemí pak slouží částečně jako sklad například pro technické služby. Letité prostory jednoho ze tří historických litovelských pivovarů mají v budoucnu...

Podle názoru některých obyvatel Litovle městu chybí nízkoprahová, neoficiální kultura především pro mladé. Studentské návrhy proto zahrnují komunitní centrum nezávislé kultury, místo řemesel či neformálního vzdělání, pivovarskou restauraci, multifunkční sál nebo muzeum pivovarnictví. "To vše s řekou na dosah. Přístup města se záměrem výstavby bytů, i ten náš, podpořený částí veřejnosti, se zde mohou navzájem plodně doplňovat," podotkl Jemelka. 

Vernisáž výstavy s názvem „VéDePka“ kultuře, Litovli zelená! proběhne ve středu 21. června v 17 hodin v Turistickém informačním centru na náměstí Přemysla Otakara v Litovli. Předcházet bude komentovaná prohlídka nábřeží a areálu Védepky, sraz je v 16 hodin na nábřeží mezi elektrárnou a kostelem sv. Marka. Expozice potrvá od 22. června do 27. června, otevřeno je denně od 9 do 17 hodin, vstupné je dobrovolné.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Litovel, vernisáž, pivovarský sklep, projekt, využití, architektura, České vysoké učení technické v Praze, Olomoucký kraj, Božena Němcová, Brno, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava ukáže, jak by studenti architektury využili pivovarské sklepy v Litovli. Vernisáž je už dnes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.