Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Přerov chce zakázat žebrání v centru nebo u nádraží. Vyhlášku bude schvalovat zastupitelstvo

Přerovská radnice chce zakázat žebrání v centru města, u obchodních center, škol či u autobusového a vlakového nádraží. Vedení města hodlá z těchto prostor dostat lidi, kteří svým chováním obtěžují obyvatele. Vyhlášku schválila tento týden rada, na stůl ji dostanou zastupitelé v září.

"Již několik měsíců bojujeme s lidmi, kteří se sdružují u nákupních center a kteří tam znepříjemňují nakupování a pohyb našim občanům. Jsou to většinou squatteři, problematická skupina lidí," uvedl primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Podle něho je obecně závazná vyhláška zakazující žebrání jedním z milníků, jak zajistit před frekventovanými místy pořádek. "Tito lidé často obtěžují naše občany, pochtívají peníze. Tato vyhláška znemožňuje žebrání ve vymezených lokalitách," doplnil.

Vyhláška zakazuje žebrání na území městské památkové zóny a jejího ochranného pásma, v prostoru autobusového nádraží, před vlakovým nádražím, před budovou Českých drah a v okruhu 100 metrů od nákupních center a škol a školských zařízení. Kontrolovat dodržování vyhlášky bude městská policie i na podněty občanů. Místa, kde se nesmí žebrat, jsou jasně vymezena mapou, která je součástí vyhlášky. Podotkl, že z žebrání je vyjmuta například tříkrálová sbírka či poslední zvonění maturantů.

Město kvůli bezdomovcům a squatterům přijalo již řadu opatření. Podle primátora se po nich již situace mírně zlepšila. Místa, kde tito lidé přespávají, začali pravidelně kontrolovat policisté. Jsou to především nevyužívané objekty Českých drah. Město s drahami již jedná o jejich demolici. "Jde o tři až čtyři objekty v areálu Českých drah, do konce roku by se měly objekty zdemolovat," doplnil primátor. Město také situaci řeší s manažery nákupních center a v jednání je podle primátora i to, aby přestaly prodávat levný krabicový alkohol.

Přerovská nákupní galerie omezila wifi. Také díky tomu se party mladistvých výrostků stáhly

Party mladistvých výrostků, které obtěžovaly lidi a dělaly nepořádek v nákupní galerii v centru Přerova, se stáhly. Jedním z důvodů je omezení wifi připojení. Před galerií loni v listopadu skupina mladistvých napadla třináctiletou dívku, která...

Situaci na problematických místech řeší město i za pomoci takzvané suché vyhlášky, která vytyčuje zóny, kde je konzumace alkoholu na veřejnosti zakázána. Vyhláška zakazující pití alkoholu na veřejných místech v Přerově platí od listopadu 2011 a pokrývá již téměř celé město.

Město snahou o posílení bezpečnosti reaguje i na negativní ohlasy ze strany obyvatel. Přerov v posledním roce řešil několik konfliktů, ať už to byly incidenty vyvolané nepřizpůsobivými obyvateli na venkovním koupališti nebo případ z listopadu, kdy třináctiletou školačku napadla skupina stejně starých dívek u nákupní Galerie Přerov. Případ vyvolal na sociálních sítích vlnu nevole Přerovanů. Dlouhodobě kritizují i situaci na prostranství u nádraží.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky žebrání, zákaz, vyhláška, bezdomovci, Přerov, obchodní centrum, primátor, Petr Vrána, ANO 2011, České dráhy, alkohol, GALERIE Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov chce zakázat žebrání v centru nebo u nádraží. Vyhlášku bude schvalovat zastupitelstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.