Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Na skok na Zlínsku. Dvě rozhledny Brdo a Salaš s krásnými výhledy a zbytky Baťovy dálnice

Zlínský kraj nabízí spoustu krásných a zajímavých míst, a proto dnes vyrazíme na okruh dlouhý zhruba 17 kilometrů pod Kroměříží asi 70 kilometrů od Olomouce. Navštívíme dvě zajímavé rozhledny a po cestě narazíme na několik dalších zajímavostí.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto zaparkujeme v Bunči, kde je velké parkoviště. Hned u parkoviště objevíme zvoničku a vyhlídkové místo, které se nachází na Spáčilově naučné stezce. Od parkoviště se držíme červené značky. U cedule Pod Jeřabčinou sejdeme do lesa a podle značek dojdeme k Jeřabčině skále s vyhlídkou.

Pak se vrátíme na červenou a po necelém kilometru po levé straně objevíme v lese nedokončenou část Baťovi dálnice. Po červené pokračujeme další tři kilometry k rozhledně Brdo. Rozhledna má otevírací dobu a je zpoplatněna, více informací naleznete na webových stránkách. Rozhledna je vysoká 24 metrů, byla postavena v roce 2004 na místě původní vyhlídky, která byla odstraněna v 70. letech minulého století. Po vystoupání 99 schodů budeme mít krásný výhled do všech světových stran a při dobré viditelnosti lze zahlédnout i Alpy.

Poté se vrátíme k rozcestníku, který jsme míjeli pod rozhlednou, a vydáme se po modré značce až do obce Salaš. Na tomto úseku objevíme další kus z nedokončené dálnice, Hraniční kámen a památník obětem Salašské tragédie.

Projdeme obcí a podle ukazatelů dorazíme k rozhledně Salaš. Rozhledna je zdarma a přístupná nepřetržitě, má tvar dvou do sebe zaklíněných šťastných sedmiček, celková výška je 21,1 metru a zpřístupněna byla v srpnu roku 2015. Rozhledna má dvě vyhlídkové plošiny ve výšce 15 a 20 metrů. Z obou plošin je nádherný výhled.

Nyní se vrátíme asi sto metrů k vysílači a od něj pokračujeme po zelené značce dalších šest kilometrů, dokud nedojdeme zpět do Bunče. Na tomto úseku objevíme památník padlým partyzánům, studánku U lvích hlav, Kubitovu studánku a loveckou chatu Hubertku, u které se nachází Hladný most, který leží na staré Velehradské cestě. Celý tento okruh není náročný, většina cesty vede lesem a krásnou přírodou a je možné ho absolvovat i s terénním kočárkem.

TIP NA VÝLET: Rozhledna na Bukovém kopci na Šumpersku nabízí nádherné výhledy do všech světových stran

Dnes se vydáme nedaleko Šumperka na rozhlednu Bukovka, která leží na Bukovém kopci ve výšce 624 metrů nad mořem a nabízí nádherné výhledy do všech světových stran. Auto musíme nechat na parkovišti u zámku Velké Losiny, které je v sezóně zpoplatněno.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Brdo, Salaš, Rozhledna, Zlínský kraj, Baťova dálnice, Olomouc, Kroměříž, les, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Na skok na Zlínsku. Dvě rozhledny Brdo a Salaš s krásnými výhledy a zbytky Baťovy dálnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.