Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

O archeologické exkurze je zájem. Na Přerovsku přiblíží účastníkům historii Předmostí či Helfštýna

Poutavé vyprávění nejen o dějinách regionu přinese série archeologických exkurzí v Olomouckém kraji. Do celorepublikové akce Archeologické léto se i letos zapojí také Muzeum Komenského v Přerově. Odborníci budou lidem prezentovat zajímavosti například o přerovské části Předmostí, která je cennou paleolitickou lokalitou, či o hradě Helfštýnu nebo kopci Švédské šance.

Účastníky výprav za historií seznámí terénní archeolog nejen s dějinami těchto míst, ale i se zajímavostmi, které se k nim pojí. Pět exkurzí se bude konat během sobot od 22. července do 2. září.

„Tradičně jsme zvolili nejoblíbenější a nejzajímavější lokality na Přerovsku. Jde o Předmostí, jednu z nejslavnějších paleolitických lokalit v rámci ČR, která je spojená s obdobím lovců mamutů a s obdobím mladého paleolitu. Podíváme se zde na Památník lovců mamutů, projdeme se i bludištěm panelového sídliště, kde účastníkům ukážu místa nejzajímavějších objevů. Druhým tahákem je hrad Helfštýn,“ uvedl archeolog Muzea Komenského v Přerově Zdeněk Schenk, který zájemce provede vnitřními i vnějšími prostorami hradu.

Ukřižování Ježíše Krista jako vražda. Šéf olomoucké kriminální policie analyzoval důkazy

Netradičním způsobem uzavřel šéf olomoucké kriminální policie Jan Lisický letošní sérii komentovaných prohlídek Muzea umění v Olomouci s názvem KOMPRO. V pořadu, ve kterém osobnosti určitých profesí komentují vybraná díla ve stálých expozicích,...

Novinkou v letošním roce bude návštěva kopce Švédské šance u Přerova, kde si účastníci vyslechnou dosavadní poznatky o nejstarším archeologicky doloženém osídlení tohoto kopce, které sahá až do starší doby kamenné. „Hlavním tématem komentované prohlídky však bude předsunutá čtvercová reduta, která byla součástí vnější obranné linie vojenského tábora švédského vojska vedeného legendárním generálem Lennartem Torstenssonem v létě 1643,“ upozornil archeolog.

V plánu je zároveň slavnostní odhalení pamětního kamene připomínajícího události třicetileté války spojené s vybudováním rozsáhlého polního opevnění na katastrálním území dnešních obcí Dobrčice, Horní Moštěnice a Přestavlky. Dne 1. září 2023 totiž uplyne přesně 380 let ode dne, kdy Švédové svůj polní tábor opustili. Tato komentovaná prohlídka je zároveň součástí doprovodného programu výstavy Švédové na Přerovsku/Třicetiletá válka na Hané ve světle archeologických a historických pramenů, která je k vidění až do konce října v Muzeu Komenského.

Letní exkurze jsou podle archeologa určené zájemcům o historii, na setkáních tak nechybějí lidé napříč všemi generacemi - od studentů přes rodiny s dětmi až po seniory, včetně účastníků ze vzdálenějších regionů. „Princip je v tom, aby se vážní zájemci o historii dozvěděli od místních archeologů věci, které běžně v knížkách nenajdou,“ doplnil Schenk. Termíny lze rezervovat na webu akce, o exkurze je značný zájem. V Olomouckém kraji mohou takto lidé vyrazit s archeology také například po středověkém předmostí Olomouce, seznámit se s pravěkými dějinami Mohelnicka nebo se projít po okolí ve Slatinkách či v Uničově.

Archeologické léto pořádají Archeologické ústavy AV ČR v Praze a v Brně ve spolupráci s více než pěti desítkami vědeckých, muzejních a dalších regionálních pracovišť.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdenka Kosarová

Štítky Archeologie, exkurze, akce, archeologické léto, historie, dějiny, Předmostí, Helfštýn, Švédské šance, Přerov, Muzeum Komenského

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O archeologické exkurze je zájem. Na Přerovsku přiblíží účastníkům historii Předmostí či Helfštýna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.