Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Prostějov chtěl za zády Mostkovic schválit memorandum o odpadovém centru. Obyvatelé jsou ostře proti

Město Prostějov chtělo za zády Mostkovic schválit memorandum s investorem, který by rád poblíž obce postavil zařízení na plazmové zplyňování odpadů. Zdejší obyvatelé jsou ostře proti, petici podpořilo přes 770 lidí, a obec chystá referendum.

Radní Prostějova chtěli memorandum o spolupráci s firmami PGP Terminal a MT schválit tento týden. Těsně předtím se proti tomu ostře ohradilo obecní zastupitelstvo v Mostkovicích.

"Zastupitelstvo obce Mostkovice se tímto zásadně distancuje od jakékoli aktivity ve věci memoranda, o kterém se má hlasovat. Žádná informace se od firmy PGP Terminal ani od firmy MT či města Prostějova na obec Mostkovice nedostala a nikdo se zástupci obce nejednal. S úmyslem sepsat a projednat v Zastupitelstvu města Prostějova ani s obsahem tohoto memoranda jsme nebyli nikým seznámeni," prohlásil starosta Mostkovic Jaroslav Peška.

Prostějovští radní nakonec couvli a projednání návrhu memoranda s investorem odložili. "Budeme ještě upravovat text a do rady by to mělo jít na konci srpna," uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil (Pévéčko). Podle něho se v chystaném memorandu nebude vyloženě hovořit o Mostkovicích, ale o recyklačním centru jako takovém. V úvahu připadá i pořízení jiného pozemku, na kterém by zařízení na zpracování odpadu mohlo být postaveno.  

Plazmová odpadová linka je v rozporu s územním plánem. Změnu neuděláme proti vůli obyvatel, slíbily Mostkovice

Plány soukromého investora vybudovat v Mostkovicích na Prostějovsku zařízení na plazmové zplyňování odpadů za jednu a půl miliardy, dostaly trhlinu. Vedení obce oznámilo, že stavba takového zařízení je v rozporu s územním plánem. Ten změníme...

Zařízení s technologií plazmového zplyňování odpadů chce v areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku u Mostkovic vybudovat ostravská společnost PGP Terminal. Centrum s kapacitou 50 tisíc tun ročně by zvládlo zpracovat komunální odpad z celého Prostějovska. Mezi lidmi však panují obavy z likvidace nebezpečných odpadů, nárůstu dopravy, prachu, zápachu, úniku nebezpečných látek, zamoření spodních vod nebo z toho, že jde zatím o ne příliš vyzkoušenou technologii.

Petici proti podepsalo 777 ze zhruba 1300 obyvatel Mostkovic. Stavbu recyklačního centra nyní neumožňuje platný územní plán, s jeho změnou by museli souhlasit zastupitelé obce. Starosta Mostkovic Peška ubezpečil, že bez shody většiny obyvatel zastupitelstvo žádné zásadní rozhodnutí neudělá. Zastupitelstvo podle něho v současné době podniká kroky k uspořádání referenda.

Pro Prostějov je mostkovické recyklační centrum jednou z možností, jak se v budoucnu zbavit komunálního odpadu. Město totiž nedávno vystoupilo z krajského odpadového projektu, který bude transparentně zajišťovat likvidaci komunálního odpadu pro samosprávy v regionu. 

Jednatel PGP Terminal Petr Břenek v minulosti obavy z plazmové linky vyvracel. “Jsou neopodstatněné. Nabídnutá kapitálová účast měst a obcí v celém projektu přinese jednoznačný kontrolní mechanismus, jaký odpad bude využitý," uvedl. Celý provoz včetně vstupů bude podle něho hermeticky uzavřený, což bude eliminovat zápach, únik odpadní vody a další negativní vlivy na životní prostředí. Doprava bude vedena mimo obce.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla signatářka petice

Štítky memorandum, kritika, referendum, petice, plazmové zplyňování, Mostkovice, Prostějov, odpad, PGP Terminal, Vodní nádrž Plumlov, komunální odpad, Jaroslav Peška, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chtěl za zády Mostkovic schválit memorandum o odpadovém centru. Obyvatelé jsou ostře proti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.