Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Expedice přes bariéry. Olomoučtí studenti doprovodili hendikepované do dolů i do hor

Již po jedenácté připravili studenti katedry aplikovaných pohybových aktivit na Univerzitě Palackého expedici pro lidi s postižením zvanou PřesBar, tedy přes bariéry. Se sedmi tělesně znevýhodněnými lidmi se studenti vypravili do Rakouska a Slovinska.

Výprava, které se účastnili lidé se zrakovým a sluchovým postižením a dva vozíčkáři, začala na pomyslném dně. Na kajacích a jízdních kolech si účastníci expedice prohlédli štoly dřívějších hlubinných dolů Podzemlje Pece u slovinského města Mežica. „Trochu jsme se při přípravě báli, jestli to nebude moc náročné. Nakonec vše dopadlo dobře. Jen holky, které jely na tandemových kolech s našimi nevidomými hosty říkaly, že v chodbách občas bojovaly s rovnováhou,“ uvedla jedna z organizátorek Alena Krejčí.

Během výpravy došlo ke krizové situaci. V průběhu zdolávání ferraty v Triglavském národním parku si jedna z nevidomých účastnic vykloubila koleno. „Nechtěla jít dál, zároveň ale nešlo jít dolů. Prostřídali jsme se u ní, koleno obvázali, a i když to trvalo déle než ostatním, nakonec ferratu také zvládla,“ popsala Krejčí.

Na stáži v Tel Avivu. Izraelci jdou do všeho naplno a nebojí se dělat chyby, říká studentka z Olomouce

Studentka Moravské vysoké školy Olomouc Františka Belzová Konvalinková vyměnila prázdninové koupání a odpočinek za studijní pobyt v Izraeli. Jako jediná z Olomouckého kraje získal prestižní dvouměsíční stipendium Neuron & IOCB Tech Internship....

Vyvrcholením expedice byl výstup na horu Vršič, tedy až do výšky 1 737 metrů nad mořem. „Nad ránem snad polovina z nás vystoupala z chaty na vrchol Vršiče, tam jsme si sedli a v tichosti a s úžasem pozorovali východ slunce nad horami. Byl to silný zážitek. Byli tam přitom s námi i oba naši hosté na vozíku, u kterých jsme si říkali, že nebýt nás, možná by se na takové místo nikdy nedostali a takovou krásu neviděli,“ dodala Krejčí.

Jednou z účastnic výpravy byla Petra Dadáková, která pracuje jako korektorka textů pro studenty v Centru podpory studentů se specifickými potřebami Univerzity Palackého „Už delší dobu je mým snem strávit nejakou dobu pouze s kamarádkou a expedice mi ho splnila. Najít totiž někoho, kromě rodičů, kdo by byl schopný a ochotný se o vás postarat je opravdu nemožné. Proto moc děkuji celému expedičnímu týmu za tento splněný sen,“ uvedla pro web Univerzity Palackého.

Každá aktivita měla podle ní něco do sebe, ale nejintenzivnějším zážitkem bylo lezení na skále. „Myslela jsem si, že to pro lidi na vozíku ani není možné. Pro mě jako milovníka adrenalinu a dobrodružství to byla ta nejlepší aktivita,“ doplnila.

Vědci z Univerzity Palackého jako první na světě provedli nelineární měření, které povede k superrychlému kvantovému počítači

O krok blíže k superrychlému optickému kvantovému počítači je svět vědy díky experimentu mezinárodní skupiny badatelů. Vědci z Univerzity Palackého spolu s dalšími vědci jako první na světě provedli v laboratorních podmínkách nelineární měření,...

„Mě expedice obohatila po stránce vedení lidí, zkušenost s takovou velkou a specifickou skupinou je opravdu neocenitelná. Samozřejmě nějaké drobné třenice byly, ale to nestojí za řeč. Myslím, že se nám podařilo, že se všichni cítili dobře a panovala přátelská atmosféra a nálada,“ uzavřela Alena Krejčí.

Letosní expedice PřesBar byla již jedenáctá. Díky tomuto projektu mohou studenti magisterského studia zaměřeného na pohybové aktivity osob se zdravotním postižením získávat cenné zkušenosti pro své budoucí povolání. V minulosti studenti připravili expedice v Norsku, na Slovensku či Korsice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Viktória Dubecká

Štítky Univerzita Palackého v Olomouci, turistika, hendikep, expedice PřesBar, expedice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedice přes bariéry. Olomoučtí studenti doprovodili hendikepované do dolů i do hor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.