Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Dlouhé stráně v prvním pololetí přitahovaly turisty jako před covidem. Lákadlem jsou podzemní exkurze

Znatelně stoupající tendenci má návštěvnost jedinečné přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách. Oproti loňskému prvnímu pololetí poskočil zájem turistů o devět procent, ještě výrazněji narostla atraktivita exkurzí do útrob technologického zařízení. Statistiky ovšem stále mírně zaostávají za předcovidovým rokem 2019.

Na Dlouhých stráních hasiči testovali bambivaky. Piloti museli manévrovat v horské soutěsce

Na dolní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách hasiči testovali plnění bambivaků, pokud by bylo potřeba hasit požár z vrtulníku. Hasiči zkoušeli vaky o objemu až tři tisíce litrů, které mají v letošním roce poprvé k...

Více než dvacet pět tisíc lidí zavítalo během prvních šesti měsíců roku 2023 do informačního centra na Dlouhých stráních.  Přes polovina z nich navíc zamířila do podzemí elektrárny. Počet návštěvníků exkurzí meziročně narostl o 32,6 procenta na 13 180 osob. Unikátní energetické vodní dílo se od roku 2005 řadí mezi sedm divů České republiky a je jedním nejvyhledávanějších turistických cílů Olomouckého kraje.

Návštěvnost infocentra Dlouhé stráně
v prvních pololetích

2019 – 27 765
2020 – 10 325
2021 – 11 365
2022 – 23 209
2023 – 25 305
Zdroj: ČEZ

Podle zástupců elektrárny se statisticky mírně snížil počet turistů, kteří navštíví jen horní nádrž elektrárny. „Vycházíme z počtu pasažérů lanovky, která lidi vyváží ze střediska Kouty, což není úplně přesné. V tom čísle nejsou turisté ani cyklisté, kteří dorazí po vlastní ose. A protože hlavně počet cyklistů na elektrokolech roste doslova každým měsícem, ve výsledku je návštěvnost mnohem vyšší,“ upozornil mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

V letech 2020 a 2021 se půlroční návštěvnost infocentra Dlouhé stráně držela na úrovni okolo deseti tisíc lidí, po zklidnění epidemiologické situace vzrostla na více než dvojnásobek.  „V letech, kdy návštěvnost infocenter a energetických provozů poznamenala pandemie, umožnil ČEZ lidem navštívit elektrárny na dálku prostřednictvím programu ‚Virtuálně v elektrárně‘. Každodenní živý přenos z virtuálního televizního studia, který se vysílá vždy od podzimu do jara, se stal mezi školami i veřejností natolik populární, že pokračuje i po covidu,“ informoval mluvčí Sobol s tím, že letos plánuje společnost další ročník této aktivity včetně několika novinek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČEZ

Štítky Turistika, atrakce, výlet, Dlouhé stráně, exkurze, statistiky, návštěvnost, Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhé stráně v prvním pololetí přitahovaly turisty jako před covidem. Lákadlem jsou podzemní exkurze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.