Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pětapadesáté výročí okupace ze srpna 1968 si dnes Olomoučané připomenou v Červeném kostele

V Červeném kostele si dnes Olomoučané mohou připomenout pětapadesáté výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968. Připravena je projekce dokumentu Adama Drdy nazvaného Se Sovětským svazem na věčné časy? a výstava Vzpomínky na srpen 1968, kde dobové fotografie doplňují příběhy pamětníků.

"V kontextu současné invaze ruských okupantů na území Ukrajiny vidíme, že svoboda a národní suverenita jsou cenné a velmi křehké hodnoty. Proto je třeba si výročí okupačních vojsk na území Československa nadále připomínat," uvedl náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

Spolek Paměť národa prostřednictvím příběhů přináší reminiscence na dobu, kdy konzervativní křídlo Komunistické strany Československa pozvalo do své země vojska pěti zemí Varšavské smlouvy – socialistického vojenského paktu v čele se Sovětským svazem.

Pamatujete na legendární protiruský transparent z hokejového mistrovství světa v roce 1983?

Svérázným pojetím ukrajinské vlajky přelstili čeští fanoušci pořadatele na hokejovém mistrovství světa. Když jim finští pořadatelé zakázali vyvěsit ukrajinskou vlajku, vyrobili si její textovou verzi a vyjádřili tak podporu okupované Ukrajině při...

Okupaci Olomouce připomíná pamětní deska na budově dnešní Pedagogické fakulty Univerzity Palackého na Žižkově náměstí. Právě tam sídlila desítky let komandatura okupačních vojsk. Vzhledem k probíhající rekonstrukci univerzitní budovy je nyní deska sňata a vystavena bude právě v Červeném kostele.

"Účastníci vzpomínkového aktu z řad rehabilitovaných vojáků a politici k ní položí květiny," uvedl předseda Vojenského spolku rehabilitovaných Armády ČR Bohumil Reml. Invaze vojsk podle něho omezila svobodu i suverenitu celého národa. "Ani v armádě jsme se s tím tehdy nesmířili, hlasitě jsme vyjádřili svůj nesouhlas s okupací. Byli jsme vyhozeni, souzeni, šikanováni. A s námi i celé rodiny," vzpomněl Reml. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc/poskytl Miloslav Čermák

Štítky výročí, vojenská okupace, Olomouc, Červený kostel, Sovětský svaz, Varšavská smlouva, Adam Drda, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Ukrajina, Viktor Tichák, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětapadesáté výročí okupace ze srpna 1968 si dnes Olomoučané připomenou v Červeném kostele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.