Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Přerovské zastupitelstvo znovu projedná odstranění sochy rudoarmějce. Rada města je proti

O možném přemístění třímetrové sochy rudoarmějce budou na základě podnětu od občanů jednat přerovští zastupitelé. Autoři výzvy požadují odstranění sochy sovětského vojáka, která se nachází před základní školou a v průběhu aktuálního konfliktu na Ukrajině se stala také terčem vandalismu.

Vedení Přerova se zabývá žádostí týkající se odstranění skulptury rudoarmějce už podruhé. Zatímco v roce 2022 se podle mluvčí radnice Lenky Chalupové na město obrátila místní pobočka Konfederace politických vězňů, letos se pod dopis adresovaný zastupitelům podepsali čtyři občané. Ve svém listu mimo jiné píšou, že je podle jejich mínění socha „osvobozujícího“ Rudoarmějce cynickou připomínkou někdejší tragické doby, výsměchem všem jejím obětem a pěstí na oko současným ukrajinským uprchlíkům utíkajícím před ruskou armádou. „Nevidíme jediný důvod tuto sochu nadále ponechávat na místě. Ani se nedivíme, že ji kdosi nedávno doplnil symbolem „Z“, trefně vyjadřujícím kontinuitu mezi sovětskou a současnou ruskou politikou,“ citovali zástupci Přerova z dopisu na webu města.

Rada města odstranění plastiky, jejímž autorem je přerovský sochař Josef Baják, jednomyslně odmítla. O dalším postupu bude nicméně rozhodovat zářijové zastupitelstvo. „S ruskou agresí na Ukrajině nesouhlasím, ale ani nestojím za tím, aby se bouraly pomníky, připomínající konec druhé světové války,“ komentoval přerovský primátor Petr Vrána (ANO). Ten zároveň připomněl, že loňský návrh na svržení sochy zastupitelé zamítli.

Na sochu Rudoarmějce v Přerově nasprejoval vandal písmena Z. Barbarský čin, řekl primátor

Písmena Z nasprejoval neznámý pachatel na sochu Rudoarmějce před základní školou v Přerově. Město podalo trestní oznámení, a případem se tak bude zabývat policie. K podobným situacím poškození soch či památníků dochází i na dalších místech v...

Občané v dopisu upozornili také na vandalský čin z října 2022, kdy neznámý pachatel nasprejoval červenou barvou na podstavec sochy písmena Z, která jsou symbolem ruské invaze na Ukrajinu. Pachatele se zjistit nepodařilo. „Náklady na vyčištění podstavce byly ve výši 96 tisíc korun,“ doplnil náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Pokud by se zastupitelstvo 4. září vyslovilo pro odstranění sochy z prostranství v Želatovské ulici, zřejmě by zamířila do muzejní úschovy. „Zástupci města by v tomto případě vstoupili do jednání s vedením Muzea Komenského a žádali by o uložení plastiky do depozitáře této organizace,“ vysvětlila mluvčí Chalupová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Krimi, sprejer, vandal, vandalismus, poškození, škoda, socha, Policie ČR, Přerov, Olomouc, primátor, památník, odstranění sochy, rudoarmějec, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovské zastupitelstvo znovu projedná odstranění sochy rudoarmějce. Rada města je proti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.