Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

V Kojetíně se chystá další obří hala. Zruší kvůli ní solární elektrárnu, od domů ji oddělí nový park

Další více než tři sta metrů dlouhá skladovací a výrobní hala by měla vzniknout v prostoru po zaniklém cukrovaru v Kojetíně. Komplex, který investiční společnost Accolade plánuje pronajmout pro výrobu vzduchotechniky či skladování ocelových konstrukcí, nyní čeká posouzení z hlediska vlivu na životní prostředí. Kvůli stavbě zanikne fotovoltaická elektrárna, naopak v plánu je výsadba zeleně a vytvoření parkového pásu mezi halou a obytnou zástavbou.

Novostavba haly bude mít podle podkladů pro řízení EIA půdorysný rozměr 337 na 109 metrů a výšku 17 metrů. Kromě hlavní stavby vznikne na okraji Kojetína v lokalitě s přímou dostupností k dálnici D1 několik doprovodných objektů. Celková zastavěná plocha haly je podle záměru 36 273 metrů čtverečních.

Společnost Accolade již vybudovala v Kojetíně logistické centrum pro e-shopového giganta Amazon, ta má zastavěnou plochu 51 tisíc metrů čtverečních, ale je o deset metrů vyšší než plánovaná druhá hala. I ta měla mít obdobnou výšku, s ohledem na požadavky občanů a představitelů obce došlo k úpravě záměru a snížení stavby. „Návrh projektu je výsledkem diskusí se zastupiteli Kojetína i místními obyvateli. Jeho konečná podoba reflektuje různé aspekty pro vzájemné spokojené soužití. Věříme, že moderní průmyslové prostory opět přivedou do Kojetína a jeho okolí další významné evropské firmy s novými pracovními místy i širším výběrem oborů a profesí a pomohou dále zvyšovat životní úroveň v lokalitě,“ uvedl na webu investiční společnosti Jiří Stránský, šéf developmentu Accolade.  

Kdo získá poštovní budovu na náměstí v Olomouci? Stát městu zřejmě nevyhoví

Nejen se zrušením pobočky ale také s následným prodejem rozlehlé historické budovy v samotném centru Olomouce počítala Česká pošta a pokračuje v aktivitách směřujících k tomuto cíli. Od 1. července navštěvovaná úřadovna na Horním náměstí osiřela....

Na ulici Padlých hrdinů v Kojetíně se na jedné straně nachází rodinné domy či sídlo technických služeb, na druhé straně pak rozlehlá solární elektrárna. Právě na jejím místě má vzniknout skladovací a výrobní komplex, výstavbě tak bude předcházet demontáž fotovoltaických panelů a souvisejících technologií.

Podle dokumentace EIA tak investiční společnost řešila s Kojetínskými důležité požadavky týkající se zmírnění dopadů spojených s nárůstem dopravy či ovlivnění rázu obydlené části obce zasazením rozlehlé haly. Podle zástupců firmy Accolade je devízou projektu jeho ekologický návrh s ozeleněnou fasádou a fotovoltaickou elektrárnou na střeše nebo realizace veřejně přístupného parku, jehož součástí bude dětské hřiště, workout hřiště, lavičky či ještěrkoviště a hmyzí hotel. Investor plánuje i výstavbu cyklostezky s přímým napojením k nedalekému nádraží. V plánu je i výsadba stromů, které by měly svou skladbou celoročně přispívat k záchytu prachu i na dalších místech v obci.

Z pohledu dopravního vytížení se firmy mají zavázat k důslednému dodržování podmínek, podle kterých nebudou kamiony projíždět přes město Kojetín. „Doprava v době provozu bude zcela mimo obytnou zástavbu Kojetína, to bude zajištěné smluvně s partnery zajišťujícími dopravu. Na území záměru lze umístit i kameru, která by kontrolovala dodržování tohoto opatření, neboť záměr leží podél ulice Padlých hrdinů. Tato kontrola by musela být v souladu s legislativou o ochraně osobních informací ve spolupráci s obcí, která by měla takto data, že investor sliby dodržuje a opatření je plně funkční,“ stojí v dokumentaci pro proces EIA.

Záchranáři mají v kraji už sedmnáct základen. Tu nejnovější v Kojetíně

V přízemí kojetínské polikliniky už měsíc funguje nová záchranářská základna. Nyní proběhlo její formální uvedení do provozu. V přerovském okrese tak záchranáři využívají už třetí takovouto základnu.

Naopak osobní doprava bude do oblasti směřovat z ulice Padlých hrdinů. Investor předpokládá, že zde vznikne celkem pět set nových pracovních míst, z toho čtyři sta ve výrobní a skladovací části a sto v administrativě.

Jako jeden z benefitů záměru nazvaného Zóna ekonomického rozvoje Kojetín zmiňuje společnost Accolade i minimální zábor zemědělské půdy a využití staveb, které vznikly pro distribuční centrum Amazonu. Kojetín se tak stal atraktivní adresou pro podnikatele. V závislosti na postupu při získávání potřebných náležitostí jako je územní rozhodnutí či stavební povolení plánuje firma dle dokumentace EIA zahájení stavby v období let 2023 až 2030, dokončení pak v rozmezí 2024 až 2030. „V rámci přípravy první fáze průmyslového parku Kojetín se na nás obracelo velké množství společností, které chtěli v lokalitě Kojetína působit. Vzhledem k tomu, že jsme v dané lokalitě mohutně zainvestovali, vybudovali perfektní dopravní napojení, dává nám smysl dále podporovat vznik ekonomického hubu, který zde odstartovalo robotické centrum pro společnost Amazon,” dodal Jiří Stránský z Accolade.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Accolade

Štítky Stavba, investice, hala, Kojetín, výroba vzduchotechniky, Accolade, Amazon, podnikání, práce, zaměstnání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kojetíně se chystá další obří hala. Zruší kvůli ní solární elektrárnu, od domů ji oddělí nový park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.