Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

VIDEO: Olomoučtí hasiči ukázali chyby řidičů. Nesprávné parkování, malá ulička, nevhodné předjíždění

Olomoučtí hasiči zveřejnili videozáběry, na kterých názorně ukazují, jak by se nemělo parkovat, vytvářet záchranářskou uličku nebo předjíždět, když s těžkými automobily naplněnými vodou jedou k zásahu. V řadě případů rozhodují o záchraně životů při požárech vteřiny.

"Jezdíme velkými automobily. Pokud potřebujete pomoci, musíme se k vám dostat co nejblíže. I na velkých sídlištích či v zapadlých, úzkých uličkách v menších městech. Čas od času však narážíme na vozidla zaparkovaná v zatáčkách, křižovatkách, u žlutého pozemního značení či na nástupních plochách pro požární techniku. I tak totiž parkují řidiči ve městech v Olomouckém kraji," popisuje mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči provádí pravidelné kontroly ve větších městech, jejichž smyslem je upozorňovat řidiče, aby dodržovali základní pravidla, a poradit jim, jak a kde parkovat správně. "Abychom mohli obyvatelům měst pomoci, musíme k nim dojet, musíme mít možnost postavit dostatečně blízko místa zásahu výškovou techniku a musíme mít možnost odebrat vodu z nadzemních či podzemních hydrantů. Rovněž chceme upozornit na to, že až nás budete potřebovat, přeparkovat už nestihnete," varuje mluvčí hasičů.

Hasiči rovněž připomínají, že je třeba správně vytvořit záchranářskou uličku, která je nutná především v hustém provozu a v kolonách. "Kromě parkování a správné průjezdnosti také upozorňujeme na základní pravidla, jak se chovat, když kolem vás projíždí vozidla s právem přednostní jízdy," dodala mluvčí v narážce na to, že někteří řidiči začnou předjíždět dokonce, i když se k nim blíží hasičské auto se zapnutými majáky a sirénami.

Nemocnice ve Šternberku kvůli průjezdu záchranářů zavádí placené parkování. První hodina bude zdarma

Pacienti a návštěvníci nemocnice ve Šternberku budou muset za parkování, pokud přesáhne hodinu, platit. Zdravotnické zařízení spouští nový parkovací systém, zdůvodňuje to především nutností umožnit hladký průjezd záchranářům.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky chyby, řidič, parkování, ulička, hasiči, průjezd, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Olomoučtí hasiči ukázali chyby řidičů. Nesprávné parkování, malá ulička, nevhodné předjíždění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.