Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Veterinární inspekce zkontrolovala cirkus na Hané kvůli vyzáblému hřebci. Pochybení nezjistila

Snímky značně pohublého koně v olomoucké cirkusové manéži způsobily pohoršení na sociálních sítích. Na základě oznámení se chov v Cirkusu Humberto vydali zkontrolovat pracovníci Krajské veterinární správy. Podle inspektorů byla péče o zvířata v pořádku.

Vychrtlý kůň v olomouckém cirkusu pobouřil na sítích. Je starý, nic těžkého nedělal, říká principál

Značné rozhořčení vzbudily snímky na sociálních sítích zachycující výrazně vyhublého koně s vystupujícími žebry v cirkusové manéži. Fotky z olomoucké show Cirkusu Humberto u řady lidí vyvolaly pohoršení, podle ředitele cirkusu se jedná o staré...

Na začátku září pobouřily zejména ve facebookové skupině zaměřené na pomoc koním fotografie z olomoucké zastávky Cirkusu Humberto, kde v manéži vystupoval i kůň s výrazně vystouplými žebry. Nezůstalo pouze u komentářů na sociální síti, Krajská veterinární správa Olomouckého kraje obdržela také podnět k provedení šetření v cirkusovém chovu.

„Kontrola zjistila, že se chovatel o koně řádně stará, má dostatečné zásoby kvalitního krmení,“ konstatoval mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Vorlíček.

Pracovníci krajské pobočky správního úřadu se zajímali zejména o dva koně starší dvaceti let. „Tato zvířata mají od března problém s kondicí a hubnou, vše se řeší soukromým veterinárním lékařem. Chovatel v Olomouci požádal soukromého veterinárního lékaře o vyšetření krve a koprologické vyšetření, výsledek byl negativní,“ popsal poznatky veterinárních inspektorů mluvčí SVS.

Měl značně pohublý kůň ještě vystupovat v manéži?

Celkem hlasovalo1285 čtenářů

Zástupci cirkusu kontrolu informovali o postupném vyřazování starších koní z drezury, původně se pozornost soustředila pouze na jednoho nejvíce pohublého hřebce. „Kůň už vyklusal jen deset koleček a myslím, že mu to spíš prospělo. Než aby byl neklidný ve stáji, když jeho kolegové šli vystupovat… Ale esteticky to nevypadalo dobře, toho jsme si vědomi. Plánovali jsme náhradu a změnu vystoupení,“ řekl před nedávnem ředitel Cirkusu Humberto Hynek Navrátil a dodal: „Počítali jsme s tím, že bude v manéži končit. Než se tak stalo, tak vznikla tato situace na sociálních sítích. Koně nejsou majetkem Cirkusu Humberto, máme je angažované od majitelky, ta pro něj zajišťuje domov a kůň už vystupovat nebude,“ ujistil principál. Podle programu uvedeného na webu cirkusu nyní bude soubor Humberto vystupovat v Kutné Hoře.

„Pro koně je vyřazení z drezury určitý psychický stres, neboť byli zvyklí vystupovat a jejich vyloučení se muselo dělat postupně vynecháváním, aby netrpěla jejich psychika. Nyní se shání pro koně místo na důchod,“ doplnil informace z kontroly mluvčí Vorlíček.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Koně v nouzi

Štítky Cirkus, kůň, vyhublý kůň, cirkus Humberto, kontrola, Státní veterinární správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterinární inspekce zkontrolovala cirkus na Hané kvůli vyzáblému hřebci. Pochybení nezjistila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.