Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Mostkovice jsou rozdělené, přiznal Prostějov. Přesto dál počítá se stavbou odpadového centra

, aktualizováno 20. září 2023, 18:01

Představitelé města Prostějova přiznali, že plánovaná stavba odpadového centra v nedalekých Mostkovicích obec rozdělila. Přesto chtějí s investorem, který zde chce vybudovat plazmovou linku za stamiliony, podepsat memorandum. Proti je polovina zdejších obyvatel, více než dvě stovky z nich se dnes sešlo v mostkovické sokolovně.

Stavba odpadového centra odporuje platnému územnímu plánu. "Pokud dovolíme změnu územního plánu, už to nikdy neuhlídáme. Nikdo nebude mít čas denně tam chodit a dívat se, co se tam vozí. Nemáme možnosti uhlídat, co se v areálu bude v budoucnu dít," vysvětlil stanovisko odpůrců člen petičního výboru Pavel Mareš a sklidil potlesk zaplněné mostkovické sokolovny.

Lidé upozorňovali také na to, že o investorovi nejsou dostatečné informace, a ostře kritizovali skutečnost, že město Prostějov chce za jejich zády s investorem podepsat memorandum o spolupráci. "O tom si obrázek udělejte sami," komentoval to lakonicky Mareš.

Zařízení s technologií plazmového zplyňování odpadů za stamiliony korun chce v areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku u Mostkovic vybudovat ostravská firma PGP Terminal. Náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko) uvedl, že v radě města je shoda na memorandu o spolupráci s PGP Terminal. "Až ho schválíme, chceme ho v listopadu předložit na zasedání zastupitelstva," potvrdil.

Město Prostějov má podle něho dvě cesty, jak v budoucnu likvidovat odpady. První varianta je však nyní ve hvězdách. Nadnárodní odpadová společnost FCC totiž svůj plán postavit v Biskupicích na Prostějovsku linku na výrobu tuhých alternativních paliv po odporu místních lidí stáhla. "Firma nyní hledá jinou lokalitu a má také možnost vyrábět TAP ve svém zařízení v Brně," tvrdí Pospíšil.

Druhou variantou je odpadové centrum v Mostkovicích, proti kterému však více než polovina zdejších obyvatel podepsala petici a navíc je v rozporu s platným územním plánem. "Nikdy jsme nikomu neříkali, kde to zařízení má stát, lokalitu si musí vyřídit firma. Pouze říkáme, že chceme na likvidaci odpadů spolupracovat a vybrat tu nejlepší variantu z hlediska ekonomiky a životního prostředí," obhajuje memorandum primátor Prostějova František Jura (ANO).

Náměstek Pospíšil dodal, že část lidí v Mostkovicích nemá zájem slyšet informace o projektu. "Petiční výbor byl přizván do pracovní skupiny, ale odmítl to. Odmítá dokonce i referendum. Obec je rozdělená a je tam spousta lidí, kteří petici nepodepsali," řekl Pospíšil.

Petiční výbor však tento názor odmítá. "V současné chvíli není na stole ještě ani projekt odpadového centra, takže není jasné, o čem by se hlasovalo. Referendum je nyní předčasné, doufáme, že si to uvědomí i představitelé obce," reagoval člen petičního výboru Pavel Mareš.

Krajské odpadové centrum spustilo EIA. Kapacitně by třídící linka zvládla i Prostějov, ten však z projektu vystoupil

Třídící linka, kterou chce ve Chválkovicích vybudovat krajská odpadová společnost, kapacitně počítá i s Prostějovem, který ovšem z krajského projektu na likvidaci odpadů nedávno vystoupil. Linka přijde na půl miliardy, zaplatit by ji měly obce,...

Prostějov nedávno vystoupil z krajského odpadového projektu, který bude pro samosprávy transparentně zajišťovat likvidaci komunálního odpadu. S ostravskou firmou PGP Terminal chtěli radní za zády Mostkovic memorandum o spolupráci schválit již dvakrát, ale pokaždé rozhodnutí odložili. Naposledy vyšlo najevo, že firma neměla průhlednou vlastnickou strukturu. V Evidenci skutečných majitelů o ní chyběly údaje, což bylo porušení zákona. Nyní se v rejstříku jako majitelé objevily tři fyzické osoby včetně jednatele Petra Břenka

Obyvatelé Mostkovic však mají z plazmového zplyňování odpadů strach. Bojí se likvidace nebezpečných odpadů, nárůstu dopravy, prachu, zápachu, úniku nebezpečných látek, zamoření spodních vod a toho, že jde zatím o ne příliš vyzkoušenou technologii. 

Petici podepsalo 777 ze zhruba 1300 obyvatel, stavbu neumožňuje platný územní plán obce, s jeho změnou by museli souhlasit zastupitelé. Starosta Mostkovic Jaroslav Peška opakovaně ubezpečil, že bez shody většiny obyvatel zastupitelstvo žádné zásadní rozhodnutí neudělá. Obec nyní připravuje referendum.

Jednatel PGP Terminal Břenek obavy z plazmové linky vyvrací. Kapitálová účast měst a obcí v celém projektu podle něho přinese kontrolu, jaký odpad se bude likvidovat, celý provoz včetně vstupů bude hermeticky uzavřený, což bude eliminovat zápach, únik odpadní vody a další negativní vlivy na životní prostředí. Doprava bude vedena mimo obce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla signatářka petice

Štítky Mostkovice, Prostějov, odpad, centrum, plazmové zplyňování, Jiří Pospíšil, PGP Terminal, projekt, Jaroslav Peška, František Jura, ANO 2011, Petiční výbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mostkovice jsou rozdělené, přiznal Prostějov. Přesto dál počítá se stavbou odpadového centra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.