Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomoucká univerzita mapuje dopravní zvyklosti studentů a zaměstnanců. Kvůli snížení uhlíkové stopy

O další zmírnění negativních vlivů na životní prostředí usiluje Univerzita Palackého snahou o snížení uhlíkové stopy. Právě tento ukazatel chce olomoucká vysoká škola zmapovat i s využitím dotazníkového šetření. To se týká dopravních zvyklostí studentů a zaměstnanců významné vzdělávací instituce.

Dostane Envelopa Hub dvojče? Zájem firem o olomoucké univerzitní centrum je značný

Po demolici rozlehlé haly v areálu Envelopy nedaleko centra Olomouce vyrostla na jejím místě nová budova, která poskytuje prostory pro propojení vědy, výzkumu a byznysu. Vedle nové stavby nazvané Envelopa Hub ale zůstalo ještě volné prostranství....

Na osmi fakultách Univerzity Palackého se vzdělává každý rok přibližně 23 tisíc studentů, počet pracovníků pak přesahuje čtyři tisíce. Pro výpočet uhlíkové stopy potřebují odborníci data o tom, jakým způsobem či z jakých vzdáleností se dopravují studenti a zaměstnanci ke svým aktivitám na Univerzitě Palackého. Údaje má poskytnout dotazník, který připravila Udržitelná univerzita ve spolupráci s katedrou psychologie Filozofické fakulty UP. Vyplnit jej mohou zájemci ještě do 25. října.

Uhlíková stopa je měřítkem dopadu lidské činnosti na životní prostředí a zejména na klimatické změny. Uhlíková stopa je (obdobně jako ekologická stopa) nepřímým ukazatelem spotřeby energií, výrobků a služeb. Měří množství skleníkových plynů, které odpovídají určité aktivitě či výrobku. Uhlíkovou stopu je možné stanovit na různých úrovních – národní, městské, individuální, či na úrovni podniku a výrobku.
Zdroj: CI2, o. p. s.

Univerzita aktuálním průzkumem navazuje na rozsáhlejší průzkum z přelomu let 2021 a 2022. „Z něj vyplynulo, že o způsobu dopravy na univerzitu rozhoduje čas, bezpečnost a pohodlnost, a poukázal na problémy v oblasti nedostatečné infrastruktury či hustoty spojů MHD. Zatímco tehdejším cílem bylo zkoumání dopravních zvyklostí a preferencí, aktuální dotazník zjišťuje jen dopravní prostředek a vzdálenost při dopravě na univerzitu v daný den. Získaná data od studujících a pracujících na UP se použijí k výpočtu uhlíkové stopy z dojíždění,“ přiblížil Michal Zych z týmu oddělení komunikace Univerzity Palackého.

Berete v úvahu ekologický aspekt při výběru dopravy do práce nebo do školy?

Celkem hlasovalo114 čtenářů

Olomoucká vysoká škola již nyní sleduje uhlíkovou stopu studijních a pracovních cest. „Ke snižování spotřeby energií a sledování uhlíkové stopy se univerzita zavázala ve své Strategii udržitelného rozvoje. Spočítat uhlíkovou stopu je také jedním z cílů v rámci aliance Aurora. Má-li být UP do roku 2040, nejpozději však do roku 2050, uhlíkově neutrální, musíme nejdřív uhlíkovou stopu z dopravy i dalších oblastí začít monitorovat a pak ji cíleně omezovat. Mimo jiné proto chystáme kampaň, která bude motivovat studující a pracující na UP, aby i sami uhlíkovou stopu univerzity snižovali,“ vysvětluje na webu Univerzity Palackého Zuzana Huňková, koordinátorka udržitelného rozvoje na UP.

Aktuálním podzimním termínem dotazníkového šetření se autoři průzkumu snaží eliminovat vliv prázdnin, výzev typu Do práce na kole, příliš nevlídného počasí včetně sněhu či náledí a dalších faktorů, které by mohly výsledky významně ovlivnit. „Průzkum k výpočtu aktuální uhlíkové stopy z dojíždění se podle závazků bude opakovat každé dva až tři roky, bude tak možné změny a posuny porovnávat. Aby byly jeho výsledky co nejvíce vypovídající, je potřeba, aby se do něj zapojilo co největší množství studentů a zaměstnanců univerzity,“ doplnil Zych.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ekologie, životní prostředí, Udržitelný Palacký, Univerzita Palackého, uhlíková stopa, dotazník, průzkum, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká univerzita mapuje dopravní zvyklosti studentů a zaměstnanců. Kvůli snížení uhlíkové stopy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.