Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Pomoc po tragickém výbuchu v Otinovsi: do dvou veřejných sbírek dárci zatím poslali statisíce

V součtu téměř 600 tisíc korun poslali lidé na transparentní účty na pomoc pozůstalým a dalším domácnostem zasaženým zářijovým výbuchem domu v Otinovsi na Prostějovsku. Malou obcí otřásl 21. září výbuch, ke kterému došlo ve firmě se zábavní pyrotechnikou. Na místě zemřel jedenačtyřicetiletý hasič, který mimo službu prodejnu s ohňostrojnými výrobky provozoval. Událost nadále prověřují policisté.

Bezmála 390 tisíc korun poslali zatím lidé do sbírky na pomoc rodině jednačtyřicetiletého muže, který v září zemřel při explozi domu v Otinovsi na Prostějovsku. Veřejnost zároveň přispívá i na sbírku určenou pro majitele okolních domů poškozených výbuchem, na jejím účtu je zatím 208 tisíc korun.

Obecní úřad v Otinovsi, který obě sbírky vyhlásil na konci září, transparentní účty zveřejnil na svém webu. Sbírky potrvají do 1. srpna příštího roku. Jednou z vyšetřovacích verzí je to, že silnou explozi mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Majitelem domu byl profesionální hasič, podle ředitele Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karla Koláříka byl v době události mimo službu.

„Obec Otinoves se bezprostředně po události rozhodla zřídit dva účty. Na jeden mohou lidé zasílat finanční pomoc poškozeným v okolí následkem exploze, na druhý účet mohou poslat peníze pro pozůstalou rodinu,“ stojí v oznámení na webu obecního úřadu. Po zemřelém majiteli domu zůstala manželka a dvě nezletilé děti. „Finanční pomoc v jakékoli výši jim pomůže v těžkých a psychicky velmi náročných nových začátcích,“ uvedl úřad.

Se žádostí o pomoc se obraceli na veřejnost také dobrovolní hasiči z Otinovsi. „Neopustil jenom nás, ale hlavně svoji rodinu, kterou tak bezmezně miloval. Uvědomujeme si, že rodině Jiřího nic nenahradí. Nicméně bychom Vás všechny rádi touto formou oslovili a požádali o poskytnutí finančního příspěvku, který snad pomůže zmírnit těžkou dobu, která rodinu bezpochyby čeká. Peníze vybrané v této sbírce budou použity na vzdělávání dětí a na nezbytné opravy domu,“ napsali na sociální síti hasiči z vesnice ležící na pomezí Olomouckého a Jihomoravského kraje.

Silná detonace otřásla krátce po poledni obcí Otinoves na Prostějovsku. Při výbuchu v jednom z domů zemřel jeden člověk, došlo k poškození i okolní stavení. Na místě zasahují všechny složky Integrovaného záchranného systému. Kvůli explozi je...

Přispět mohou dárci na dvou transparentních účtech. První část sbírky se týká oprav domů, druhá pak pomoci rodině zesnulého hasiče – dětem Davídkovi a Michalce a jejich mamince. „Pevně věřím, že sbírky přinesou potřebný účinek a pomoc,“ poznamenal při vyhlášení dobročinného záměru starosta z Otinovsi Petr Kolář.

Výbuch nastal na zahradě u domu, kde byla kamenná prodejna s pyrotechnikou. Firma na svých stránkách avizuje dlouholeté zkušenosti s tvorbou ohňostrojů a prodejem pyrotechniky od roku 2002 a také to, že téměř veškerý sortiment sama testuje. Následná tlaková vlna po výbuchu poškodila nejen dům, ale i desítku objektů v okolí, kterým exploze poničila okna a střechy. U sousedního domu likvidovali hasiči požár střechy. Škoda zatím vyčíslena nebyla.

Případ je ve fázi prověřování, která potrvá několik měsíců. „Následně budou probíhat výslechy poškozených, budeme žádat o znalecké posudky, bude se upřesňovat hmotná škoda a zajišťovat další dokumentace související s případem, která povede k řádnému objasnění celé události," uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Případ policie vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Výbuch v Otinovsi má obdobné rysy jako tragédie, která se stala před pěti lety v 18 kilometrů vzdálených Mostkovicích. Exploze tam nastala 22. září roku 2018. I tehdy v troskách domu zahynul profesionální hasič. Za detonací, která tehdy poškodila šest desítek budov v okolí, byla podle policie zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky. „Po události v Mostkovicích byl ze strany vedení sboru učiněn apel na příslušníky HZS Olomouckého kraje ve věci zodpovědného chování v době mimo službu. Nicméně každý je sám zodpovědný za své chování a dodržování platné legislativy,“ řekl Kolářík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Výbuch domu, exploze, výbuch Otinoves, tragická nehoda, úmrtí, výbuch Prostějovsko, sbírka, veřejná sbírka, finanční sbírka, sbírka Otinoves, hasiči, Policie, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc po tragickém výbuchu v Otinovsi: do dvou veřejných sbírek dárci zatím poslali statisíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.