Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Dvojitá lipová alej pro Okružní ulici. Pozemek u rušné silnice Olomouc věnovala stromům

Čtyřiadvacet lip velkolistých nově roste v olomoucké Okružní ulici. Jejich výsadba byla naplánovaná několik let, čekalo se na vyklizení pozemků po zahrádkách. Stromy ve dvouřadé aleji zlepší mikroklima v oblasti s výraznou bytovou zástavbou.

Podkladem pro listopadovou výsadbu stromořadí lip na Tabulovém vrchu v Olomouci byla studie zahradní architektky Hany Tomaštíkové z roku 2020. Před výsadbou bylo potřeby zajistit vyčištění pozemku od pozůstatků zahrádek.

„Vzhledem k tomu, že jsme měli k dispozici širší zelený pás, bylo možné stromořadí vysadit jako dvouřadé. S doplněním stromořadí počítal platný územní plán i územní studie, která řeší následný rozvoj zástavby. Tento městský pozemek však byl vyhrazen pro umístění vzrostlých stromů,“ upřesnil na webu města náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).

ANKETA: Olomouc se pustí do budování semaforů na křižovatce u vodojemu. Ve hře byl i kruhový objezd

Frekventované křižovatka u vodojemu v Olomouci, kde řidiči musí často dlouho stát, se dočká semaforů. Radní nyní schválili zahájení příslušného výběrového řízení, ve hře byl v minulosti i kruhový objezd, podle výpočtů by se sem však nevešel.

Lípy velkolisté jsou charakteristické užší korunou, u rušné spojnice městských částí Nová Ulice a Neředín budou postupně stromy ještě přibývat. „Obnova stromořadí podél městských tříd je jedním z požadavků vedení města. V Okružní ulici se jedná o první etapu výsadeb provedenou odborem městské zeleně a odpadového hospodářství magistrátu. V příštím roce na podzim naváže s pokračováním výsadeb Univerzita Palackého,“ uvedl Pavel Konečný z tiskového oddělení olomoucké radnice.

„Každá výsadba vzrostlých stromů přispívá ke zlepšení životního prostředí v kompaktně zastavěném městě a poskytuje řadu benefitů, které zmírňují negativní účinky probíhající změny klimatu,“ doplnila za magistrátní odbor zeleně Helena Přibylová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Konečný, Statutární město Olomouc

Štítky Zeleň, město, stromy, lípa velkolistá, výsadba, Olomouc, Okružní ulice, Tabulový vrch, Nová Ulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojitá lipová alej pro Okružní ulici. Pozemek u rušné silnice Olomouc věnovala stromům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.