Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V boji proti dezinformacím jsou třeba aktivní lidé na sociálních sítích

V boji proti dezinformacím je důležitá role aktivních uživatelů sociálních sítí, kteří se je snaží opravovat a vyvracet. Na výroční konferenci SYRI to řekla Karolína Bieliková z Masarykovy univerzity. Výzkumníci dělali rozhovory ve třech vlnách na jaře v letech 2021, 2022 a 2023.

Dezinformace se týkaly pandemie covid-19, ale i konfliktu na Ukrajině. Lidé, kteří dezinformace vyvraceli, byli aktivní uživatelé sociálních sítí, nejčastěji měli dokončené středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání.

K opravování dezinformací lidi podle vědkyně vede snaha dělat to, co je správné, silná emoce spojená s tématem a důvěra ve vlastní schopnost rozpoznat pravdivé a nepravdivé informace. „Podobné motivace mají ale i lidé, kteří naopak dezinformace šíří. Obě skupiny mají často stejnou důvěru ve vlastní kritické schopnosti," poznamenala Karolína Bieliková.  

Pokud se dezinformace týkají dlouhodobých krizí, prožívají uživatelé frustrace z on-line prostředí. Problémem podle výzkumníků je, že snaha lidí na internetu nemá viditelný výsledek změny. Vliv na ty, co jen čtou a nepřispívají na sociální sítě, není dostatečně motivující.

Jak se aktivní uživatelé rozhodnou reagovat na dezinformace záleží podle výzkumu na tom, jak vnímají šiřitele dezinformací. Pokud považují šiřitele za homogenní skupinu, mají větší tendenci být v další komunikaci demotivovaní.

Algoritmy sociálních sítí 

K neaktivitě uživatelů vyvracejících dezinformace přispívá podle vědců i vnímání fungování algoritmů sociálních sítí. Lidé se domnívají, že když na dezinformační příspěvky nebudou reagovat, nebudou tak rozšiřovat jejich dosah. V některých případech se místo opravování klamných informací rozhodnou příspěvky blokovat či nahlásit.

Důležité je i to, zda je celá informace nepravdivá, nebo se jedná o částečnou dezinformaci, vyplývá z výzkumu. Lidé, kteří informace opravují, mají větší motivaci to dělat u částečně nepravdivé informace. Naopak na úplné dezinformace reagovat při výzkumu nechtěli, protože v interakci neviděli smysl.

Podle vědkyně mají dezinformace negativní důsledky na důvěru ve veřejné instituce, média i odborníky.

Nedůvěru vůči systému mají podle další vědkyně Radky Dudové ze SYRI i lidé, kteří pracují v nestandardních formách zaměstnání. „Jedná se například o matky s malými dětmi nebo matky samoživitelky," upřesnila Radka Dudová. Jejich práce splňují kritéria krátkodobosti, nízkých mezd, absence kontroly nad pracovními podmínkami a chybějící sociální ochrany.

K tomu, že se lidé ocitají v nejistých a krátkodobých formách práce, vedou podle vědkyně závazky péče, například péče o děti. Morální strategie, které lidi v těchto situacích využívají, vedou k dalšímu upevnění prekérní pozice na pracovním trhu. „Oni akceptují svoji pozici, nekladou požadavky, přijímají práci na černo a hledají si nějaké zdůvodnění," řekla Dudová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dezinformace, výzkum, sociální sítě, vědkyně, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati, Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za soudruha Tošovského), agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí,na XTV načtený životopis pávka, na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá,filmy Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1,2, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Okamžik záblesku, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, převlečených soudruhů soukmenovců děličů Československa, zhasinačů, rozkradačů, tunelářů, odkláněčů, Pandora rájařů kterých je 300(v Izraeli 665 !), neZiskovky kterých je asi 150000. Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Jako na Islandu kde ty mafiány vyhnali i s jejich mafiánskou stavební krizi' kterou rozvezli po světě2008, a jsou v desítce nejbohatších zemí.

Pondělí, 18. prosince 2023, 06:53Odpovědět

V boji proti dezinformacím jsou třeba aktivní lidé na sociálních sítích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.