Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlos Vémola má přijít už o druhou tygřici. Rozhodnutí plně podporujeme, zní ze zoologických zahrad

Rozhodnutí Ministerstva životního prostředí o odebrání bílého tygra z chovu známého MMA zápasníka Karlose Vémoly podporují také představitelé českých zoologických zahrad. Osobitý sportovec zdůrazňuje svou lásku ke zvířatům a maximální péči o ně, podle zástupců Unie českých a slovenských zoologických zahrad ale kočkovitá šelma žije v naprosto nevyhovujících podmínkách.

Slavný český MMA bijec na základě rozhodnutí ministerstva životního prostředí přijde o bílou tygřici, kterou pojmenoval Antonie Ramba. Již dříve mu byla odebrána sestra kočkovité šelmy Charlotta, která putovala do německého záchranného centra Tierart. Tam by měla zřejmě zamířit i Ramba.

Mluvčí ministerstva Lucie Ješátková pro CNN Prima News řekla, že Vémola neměl k chovu zvířete potřebné dokumenty, předložil falešnou dokumentaci o rodičích tygřice a nebylo mu ani vydáno nutné veterinární povolení. Výsledkem pak byla finanční sankce a rozhodnutí o odebrání zvířete.

„Chápu, že jsem si na začátku tohle všechno měl ověřit, že jsem chyboval. Ale snažím se vysvětlit úřadům, ať netrestají to zvíře, ale mě. Dostal jsem pokutu, musím nějaké věci napravit, se vším souhlasím, ale tohle není volně žijící tygr. Je to tygr, který žije s námi. Je i zvyklý na lva, s nímž je ve výběhu. Je zkrátka zvyklý na určité prostředí, a oni ho najednou chtějí odsud někam odvézt. Zkuste se vžít do situace, že máte doma psa. A po dvou letech vám někdo řekne, že máte špatný papíry, a chtějí vám ho odvézt,“ citoval server CNN Prima News olomouckého rodáka. „Antonie Ramba je součást naší rodiny a já jsem vždy dělal, a dělat budu, maximum pro to, aby se měla co nejlépe,“ napsal Karlos Vémola na svém instagramovém profilu.

VIDEO: Z Hodolan do světa hvězd. MMA zápasník Karlos Vémola přiblíží svůj příběh v celovečerním filmu

Extravagantní, kontroverzní, ale zejména úspěšný ve svém oboru. Neobvyklý životní příběh olomouckého rodáka a známého MMA bojovoníka Karlose Vémoly přiblíží nový film, který má v lednu 2024 zamířit do kin. Snímek vznikal více než deset let.

Pro umístění bílé tygřice nemá vhodné kapacity žádná z tuzemských zoologických zahrad. Zástupci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) upozorňují, že se na ně kvůli chystanému odebrání zvířete obrací řada lidí, aby se pokusili zvrátit rozhodnutí o odebrání nelegálně vlastněného zvířete. Odborníci ze zoologických zahrad ale ve společném prohlášení uvádějí, že verdikt a postup ministerstva plně podporují.

„Takové jednání unie neschvaluje a tvrdě odsuzuje. Obzvláště v případech, kdy jsou takovým chovem zvířata zneužívána pouze k mediálnímu zvyšování osobního statusu jejich majitelů, bez jakékoli přidané hodnoty k ochraně přírody nebo pozitivnímu příkladu směrem k veřejnosti, se vůči nim musíme vymezit,“ tvrdí prezident UCSZOO a ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Podle ředitele liberecké zoologické zahrady Davida Nejedla dochází v nevhodných chovech k psychickému mrzačení zvířat. „Uměle odchovaný jedinec nemá přirozené sociální návyky svého druhu a v lepším případě stráví osamělý život, protože v dospělosti se stává pro svého ‚páníčka‘ nebezpečným. Je statisticky dokázáno, že v takových podmínkách se velké šelmy dožívají polovičního věku než ve standardních expozicích a s kvalitní péčí v zoologických zahradách,“ doplňuje ředitel Zoo Liberec.

Kroky ministerstva životního prostředí podporuje i Zoopark Chomutov, který zveřejnil v souvislosti s případem vlastní stanovisko. Karlos Vémola totiž na instagramu uvedl, že jedná s chomutovskou zoo o umístění tygřice. „Jsem díky svým partnerům v aktivním jednání se zoologickou Chomutov, která by se ráda ujala naší Antonie,“ říká zápasník ve videu na sociální síti. Ředitelka zooparku Věra Fryčová to však označuje za nesmysl. „Žádná jednání o umístění této tygřice v našem zooparku nevedeme. Ani to nedává smysl – tygry nechováme, nemáme pro ně žádné zázemí,“ reagovala Fryčová.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Instagram Karlos Vémola

Štítky Karlos Vémola, MMA, zvířata, odebrání zvířete, ministerstvo životního prostředí, odebrání tygra, Zoo Olomouc, zoologická zahrada, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Vyndalho

tahle vymlácená hlava si myslí že si může dělat co chce.......

Pondělí, 4. prosince 2023, 18:43Odpovědět

Karlos Vémola má přijít už o druhou tygřici. Rozhodnutí plně podporujeme, zní ze zoologických zahrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.