Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jeseník v číslech: po letech vzrostl počet obyvatel

Jesenická radnice hlásí po dlouhé době narůstající počet obyvatel. Je tomu tak díky počtu narozených dětí a lidí, kteří se do okresního města na severu kraje přistěhovali. Vyplývá to z městem zveřejněných dat.

O deset osob se letos zvýšil meziroční počet obyvatel v Jeseníku. Demografický vývoj měl podle mluvčí jesenické radnice Markéty Kaniové za poslední tři roky spíše sestupný trend. Počet obyvatel se tak zvýšil na 11 039 občanů, přičemž 446 z nich tvoří cizinci.

Právě více než čtyři stovky cizinců částečně přírůstek ovlivnily. Podle radnice je 106 cizinců ze zemí Evropské unie a zbylých 340 jsou občané třetích zemí. „Ve městě má trvalý pobyt 179 cizinců, což je oproti roku 2022 o 106 cizinců více,“ vysvětlila vedoucí správního odboru Veronika Klementová.

Svědci vyfotili motorkáře, kteří o víkendu pustošili hřebeny Jeseníků. Lidé si stěžovali na smrad a hluk

Šance na dopadení bezohledných motorkářů, kteří o víkendu na speciálně upravených strojích pustošili nejcennější partie Jeseníků, vzrostly. Svědci zachytili jak řidiče samotné, tak jejich zaparkované motorky. Správa chráněné oblasti má k dispozici...

Dalším z faktorů je porodnost místních obyvatel. „Že by byla ale nějak extra vysoká se říct nedá, přestože se narodilo více dětí než v předcházejících letech,“ podotkla mluvčí Kaniová. Za poslední rok se v Jeseníku narodilo o 18 dětí více než v roce předchozím. Celkem se jedná o 89 občánků.

„Všímáme si, že se nám přistěhovalo hodně lidí v souvislosti se zakládáním rodin,“ navázala vzápětí. Přitom si ale radnice všímá, že ne všichni přistěhovalí přihlásí trvalé bydliště ve městě. „Takže nedokážeme říct, kolik lidí se sem přistěhovalo. Nevíme, kolik lidí si to trvalé bydliště reálně přihlásí,“ objasnila. Z jiných obcí se tak do Jeseníku přistěhovalo 179 obyvatel a naopak 222 zase odstěhovalo.

Další data, která radnice zveřejnila, se týkají sňatků. Za uplynulý rok uzavřelo sňatek celkem 113 párů. Dále radnice informovala o průměrném věku svých občanů – 46 let.

V Olomouckém kraji od ledna do září 2023 více lidí zemřelo, než se narodilo. Celkový počet obyvatel však vzrostl na 632 822, za přírůstkem 1020 lidí je migrace, jelikož do kraje se za devět měsíců letoška přistěhovalo víc lidí, než jich odešlo jinam.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Město Jeseník

Štítky Jeseník, demografie, přírůstek obyvatel, počet obyvatel, Jesenicko, statistiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník v číslech: po letech vzrostl počet obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.