Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pivovary Holba, Zubr a Litovel hlásí úspěšný rok. Export byl rekordní, pivo z kraje směřovalo i na Kubu

Tradiční statistika celkového výstavu, tedy množství produkovaného piva, hovoří z pohledu společnosti Pivovary CZ Group o úspěšném roku 2023. Skupina zahrnující přerovský pivovar Zubr, hanušovickou Holbu a také pivovar Litovel, vyrobila dohromady 826 tisíc hektolitrů piva. Meziročně jde o takřka sedmiprocentní nárůst. V kategorii vývozu byl výsledek nejlepší v historii společnosti.

V přepočtu na půl litry vyrobily pivovary Holba, Zubr a Litovel v roce 2023 celkem více než 165 milionů půllitrů piva. Jde o nejvyšší výstav za posledních patnáct let, ve srovnání s rokem 2022 jde o nárůst o 6,7 procenta. „Čísla, která máme k dispozici, dokládají, že loňský rok byl pro naše pivovary úspěšný. Výsledky ukázaly, že zákazníci a konzumenti nám zachovali přízeň i přes negativní okolnosti, které pivnímu trhu i potravinám obecně nepřály. A za to jim patří naše poděkování,“ komentoval v tiskové zprávě Tomáš Konečný, obchodní ředitel společnosti Pivovary PCZG.

Pivům z regionu se loni mimořádně dařilo v zahraničí, export tvořil více než třetinu celkového výstavu. „Meziročně jsme posílili své pozice na tradičních trzích, kam patří Německo, Polsko, Maďarsko a dařilo se nám i na méně tradičních trzích, jako je například Kuba,“ dodal obchodní ředitel Konečný.

Ten se zatím nechce pouštět do prognóz dalšího vývoje, nejen na ceny zlatavého moku dopadají změny daňových sazeb či inflace. „Uvidíme, jaká čísla přinese letošní rok, který bude ovlivněn zvýšením DPH na čepované pivo a na nealkoholické pivo obecně. Platí totiž, že vyšší cena většinou sníží poptávku, a to se týká i našeho segmentu. Ovšem nyní je předčasné cokoliv hodnotit a spekulovat, uvidíme, jaká bude realita v průběhu roku,“ podotkl Konečný.

Kofola kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která zastřešuje značky Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodinná firma bude mít v páté největší pivovarnické skupině v České republice 51 procent. Cenu transakce, kterou musí...

Pivovary CZ Group představují pátou největší pivovarnickou skupinu v České republice, v závěru minulého roku byl zveřejněn záměr odkoupení většinového podílu organizace společností Kofola ČeskoSlovensko. Tuzemský nápojářský gigant koupil 51 procent pivovarské skupiny. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, po dokončení akvizice by měl v čele moravských pivních značek působit jeden ze zakládajících akcionářů Kofoly René Musila.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pivovar Holba

Štítky Pivovar, firma, výroba, pivo, průmysl, podnikání, výstav, Zubr, Litovel, Holba, Olomoucký kraj, Pivovary CZ Group, Kofola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovary Holba, Zubr a Litovel hlásí úspěšný rok. Export byl rekordní, pivo z kraje směřovalo i na Kubu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.