Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Postní almužna pomáhá lidem v nouzi. Postničku lze vyrobit i doma

Období křesťanských příprav na Velikonoce má tradičně také dobročinný rozměr, v tomto týdnu začala takzvaná postní almužna. Finanční sbírka na podporu potřebných probíhá do krabiček zvaných postničky, olomoucká arcidiecéze jich mezi místní charity rozdělila přes 16 tisíc. Papírové schránky pak putují k věřícím, kteří do nich až do Květné neděle vkládají ušetřené peníze.

Postní výtvarná intervence: kostel Panny Marie Sněžné v Olomouci ozdobí sklenění Andělé naděje

Akademická farnost Olomouc již po šesté pozvala do kostela Panny Marie Sněžné současného umělce, aby zajistil tradiční postní výtvarnou intervenci. Prostory chrámu tentokrát ozdobí skleněné plastiky nazvané Andělé Naděje, dílo Marka Trizuljaka...

Čtyřicetidenní postní období letos začalo 14. února, kdy lidé dostali v kostele postničku, kterou mají poté ve svých domovech. Mnoho sbírkových krabiček se rozdává také na první postní neděli. V době půstu se do malé schránky dávají peníze ušetřené za odřeknuté požitky, které poté pomohou osobám či rodinám v nouzi.

Na Květnou neděli, která letos připadá na 24. března, odevzdají věřící postní kasičky ve svých kostelích. „Farnost poté předá finanční dary Charitě, která se po dohodě s farnostmi postará o jejich rozdělení potřebným,“ říká Eva Štefková ze Charity Olomouc s tím, že v Charitě čerpá z Postní almužny především služba Krizové pomoci, která poskytuje psychickou podporu a sociální pomoc lidem v akutní krizi, kteří se ocitli v náročné životní situaci, kterou sami vnímají jako zátěžovou, nepříznivou a ohrožující.

Začíná čtyřicetidenní půst. Lidé si mohou odpustit sociální sítě, seriály nebo kritizování druhých

Popeleční středou, která letos připadla na 14. února, lidé zahajují postní dobu. Ze mší, které se v tento den konají, odcházejí křesťané s takzvaným popelcem, znamením popela na čele. Lidé tímto symbolicky vstupují do čtyřicetidenního období...

„Nejčastěji se jedná o vztahové problémy, domácí násilí, úmrtí blízké osoby, neočekávanou ztrátu bydlení, ale i živelné katastrofy. Velmi často je třeba poskytnout i finanční pomoc, kterou čerpáme v těchto případech právě z Postní almužny,“ přiblížila na webu olomoucké charity Jitka Laštůvková, zástupkyně vedoucí Střediska pro rodiny a krizovou pomoc. 

„Mezi další případy pomoci patří například uhrazení obědů pro osamoceného seniora, uhrazení poplatku za zapůjčení invalidního vozíku, nákupy léků, uhrazení jízdného do azylového bydlení a mnohé další formy finanční pomoci,“ dodává Štefková.

V olomoucké arcidiecézi se loni vybralo díky postní almužně téměř 2,5 milionu korun. Postničku si mohou zájemci vyrobit i sami doma ze šablony, která je k dispozici na webových stránkách Charity České republiky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Charita Česká republika

Štítky Charita, sbírka, dobročinnost, postní almužna, Olomouc, Olomoucký kraj, Charita Olomouc, Arcidiecézní charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postní almužna pomáhá lidem v nouzi. Postničku lze  vyrobit i doma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.