Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO A VIDEO: Potlesk i kolaps dopravy. Stovky traktorů na protest projely Olomoucí

, aktualizováno 22. února 2024, 14:12

Zemědělci z Hané vyrazili ve čtvrtek dopoledne na protestní jízdu přes Olomouc, do krajského města zamířili rolníci s těžkou technikou hned ze čtyř směrů. Cílem bylo upozornit na celou řadu obtíží, se kterými se agrární sektor musí potýkat, ať už se jedná o byrokracii či nízké výkupní ceny zemědělské produkce. Protestující s rozměrnými vozy vyzdobenými vlajkami i transparenty se setkali s podporou například od lidí před olomouckým nádražím i s nervózními projevy spěchajících šoférů.

Do Olomouce i do dalších měst v Olomouckém kraji vyrazili ve čtvrtek okolo deváté hodiny zemědělci se svou technikou, aby projevili svou nespokojenost s celou řadou nařízení a systémových záležitostí, které negativně ovlivňují jejich činnost a podnikání. Protest byl součástí celorepublikové akce, 22. února se proti současné situaci vymezili zemědělci v celkem 11 evropských zemích. 

„Dohodli jsme se, že nechceme extrémně blokovat Olomouc, ale chceme na sebe upozornit, že tady jsme a že máme nějaké problémy. Zapojili se ti nejmenší farmáři i větší podniky, jde o průřez hanáckým regionem. Volalo mi ještě včera spoustu zemědělců, kteří nejsou členy agrární komory a kteří se chtěli připojit. Ptali se, jaké mají možnosti. Protest je i ve spolupráci s dalšími státy Evropy, ukazuje se propojení, problém se netýká jen českých zemědělců, ale vlastně evropských zemědělců vůči zbytku světa,“ komentovala předsedkyně zemědělského družstva Unčovice a představitelka Okresní agrární komory Olomouc Milada Rašková Měsícová. „Lidé nám mávali, troubili na nás, ohlas byl u řady z nich pozitivní. Myslím, že celkově i společnost vnímá, že nařízení z Bruselu jsou psané lidmi, kteří možná ani neví, kde leží Česká republika. Je to nesystémové a Evropa ztrácí konkurenceschopnost,“ doplnila předsedkyně zemědělského podniku z Litovelska.

Mimo Olomoucka proběhly obdobné protesty také v Prostějově, Přerově, Šumperku či na Jesenicku, na severu kraje vyjeli zemědělci k hraničnímu přechodu Bílý Potok - Paczków, kde se setkali s polskými kolegy. „Nespokojenost je dlouhodobá a ministerstvo nechce naše výtky slyšet, i když jim to říkáme přímo do očí. Nepředpokládám, že jde o poslední protest, akcí bude podle mého názoru určitě ještě mnohem víc. Jsme v souznění s celou Evropou. Nejsme radikální jako polští, nebo francouzští zemědělci, ale kolegialita je jasně znát. Jsem klasický zemědělec, dělám obilí, sladovnický ječmen, ale nechci každý večer sedat k počítači a vypisovat hlášení, které si někdo vymyslel o věcech, které podle mě nikoho ani statisticky nezajímají,“ sdílel svůj pohled na věc Václav Koutný z Těšetic, předseda Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje.

Do hanácké metropole jely traktory a další stroje od seřadišť z Příkaz, Hněvotína, Dolan a Velkého Týnce. Protestující absolvovali z různých směrů projeli okruhy městem, jejich společným bodem bylo hlavní vlakové nádraží, kde se v okolních ulicích doprava před jedenáctou hodinou na několik desítek minut takřka zastavila. S hlasitým troubením projížděly stroje kolem olomouckého dopravního terminálu, lidé při čekání na zastávkách natáčeli zemědělskou techniku na mobilní telefony a gesty či potleskem ukazovali svou podporu. V dopoledních hodinách výrazně přibrzdily traktory dopravu například na kruhovém objezdu na okraji Olomouce u hypermarketu Globus, kde se u problematického dopravního uzlu tvořily dlouhé kolony. Po Foerstrově či Velkomoravské ulici jely traktoristé pouze v pravém pruhu a nedocházelo tak k výraznějšímu limitování dopravy na frekventovaném průtahu krajským městem. Podle Dopravního podniku města Olomouce nabraly kvůli protestu až dvacetiminutové zpoždění číslo 11, 14, 21 a 31.

Souhlasíte s protestními jízdami zemědělců?

Celkem hlasovalo302 čtenářů

Svůj pohled zástupci zemědělců před sídlem Krajského úřadu Olomouckého kraje přednesli také hejtmanovi Olomouckého kraje Josefu Suchánkovi (STAN). „Způsob dopředné komunikace zemědělců s upozorněním na jejich formu protestu mi přišel velmi pěkný. Nabídl jsem jim setkání. Olomoucký kraj je zemědělský, naší rolí je třeba podporovat zemědělské školy a pomáhat vychovat žáky, kteří v lepším případě u zemědělství v regionu zůstanou. Stojím také v čele komise pro zemědělství a venkov při Asociaci krajů České republiky. Tam jsou možnosti ovlivnit situaci zemědělců větší. Body týkající se zemědělství pak probíráme s ministrem zemědělství či se zástupci ministerstva,“ prohlásil hejtman. „V každém případě bych podpořil odbourání byrokracie, jde o obecný problém. Doufám, že vláda ve druhé polovině svého působení k reálné digitalizaci a snížení administrativní zátěže sáhne. Je to neduh Evropské unie, ale i České republiky, která k evropské byrokracii přidá ještě byrokracii svou a tím pádem je situace pro školy, podniky či zemědělce méně snesitelná,“ podotkl Suchánek.

7 důvodů pro nespokojenost zemědělců
1. Ohromné a rostoucí byrokratické zatížení.
2. Dovozy zboží ze zemí, které nemusí plnit legislativu EU.
3. Chybí zdroje na zvýšené enviromentální náklady.
4. Rovné dotační podmínky v celé EU.
5. Nesprávné nastavení Green Dealu.
6. Ochrana zemědělského půdního fondu.
7. Cenová strategie potravin a marže nejen pro obchodníky.
Zdroj: zemedelstvilidem.cz

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zemědělství, protest, protestní jízda, podnikání, Evropská unie, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šumperk, Jeseník, agrární komora, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO A VIDEO: Potlesk i kolaps dopravy. Stovky traktorů na protest projely Olomoucí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.