Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Pozorovatelna Durch, rezervace nebo rozhledna v Bílých Karpatech. Výlet pro rodiče s dětmi

Okolí Valašských klobouků nabízí příjemnou procházku k panoramatickým výhledům z rozhledny Královec a pozorovatelny Durch. Pokud vyrazíme z jara, jde o krásnou procházku, kterou zvládnou jak děti, tak maminky s terénním kočárkem. Z Olomouce je potřeba cestovat necelých sto kilometrů.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto necháme u vlakového nádraží v ulici Nádražní a vrátíme se zpět k železničnímu mostu, který jsme míjeli. Od něj pokračujeme po červené turistické značce směr Královec. Nejdříve objevíme kapli Lovisko se Svatým obrázkem a následně dorazíme k rozhledně Královec. Tento úsek vede lesem do kopce. Po deštích nebo v zimním období je tento úsek hůře schůdný.

Rozhledna byla postavena v roce 2006 a vyhlídková plošina se nachází ve výšce 18 metrů. Z rozhledny budeme mít výhled na Valašské Klobouky, Vizovické vrchy, Javorníky a Bílé Karpaty. Pokračujeme po červené značce a po pár desítkách metrů dojdeme k rekreačnímu středisku. Nyní se vydáme po zelené turistické značce ve směru na Ploščiny. Projdeme kolem televizního vysílače a následně dojdeme do přírodní rezervace Ploščiny.

Tato rezervace byla založena 16. září 1982, má rozlohu 17,6 hektaru a nalezneme zde spoustu chráněných květin. Zároveň se nám naskytne nádherný výhled. O pár desítek metrů dále objevíme obrázek Svatého Huberta, a když sejdeme z trasy vlevo, objevíme poutní místo Dělanovec a kapli Panny Marie. Pak se vrátíme k obrázku a pokračujeme po zelené značce k pozorovatelně Durch. Pozorovatelnu navrhl architekt Zdeněk Fránek a slouží jako rám pro ten nejkrásnější obraz.

Nyní máme několik možností, jak pokračovat. Můžeme se vrátit stejnou cestou kterou jsme přišli, nebo si procházku prodloužit o několik kilometrů a pokračovat dále po zelené značce, následně sejít na asfaltovou cestu a dojít do ekoparku Trhovisko, u kterého se nachází zvonička, kaple sv. Prokopa a kříž. U druhé možnosti doporučuji použít mapy, jelikož cesta není značena turistickou značkou. 

Z parku následně po cyklostezce dojdeme zpět k vlakovému nádraží, kde parkujeme. V zimním období může být trasa náročnější, pokud ale vyrazíme od jara do podzimu, tak se jedná o příjemnou procházku, kterou zvládnou jak děti, tak maminky s terénním kočárkem.

TIP NA VÝLET: Záhadný Čertův most, tajemná jeskyně Podkova. V okolí Mladče je řada fascinujících míst

I v těsné blízkosti Olomouce lze objevit fascinující místa, jako jsou záhadný Čertův most nebo tajemná jeskyně Podkova. Také řada dalších lokalit v okolí Mladče láká k dobrodružné procházce a prozkoumávání. Nenáročný výlet zvládnou i děti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, rozhledna, Bílé Karpaty, kaple, pozorovatelna Durch, obrázek, Svatý Hubert, Panna Marie, Zdeněk Fránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Pozorovatelna Durch, rezervace nebo rozhledna v Bílých Karpatech. Výlet pro rodiče s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.