Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Batman zmizel za izolací. Olomoucká nemocnice modernizuje dětskou kliniku i ubytovny

Na snížení energetické náročnosti se zaměřují odborné firmy u hned několika starších budov v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Vylepšení staveb v nemocnici zahrnuje zateplení fasád i střech či výměny oken, investice dosahuje částky takřka 360 milionů korun. Proměnou tak prochází sídlo Dětské kliniky či čtveřice objektů nemocniční ubytovny.

Zubní pohotovost ve Fakultní nemocnici od 1. března značně sníží rozsah ordinačních hodin. Pohotovostní služba zubního lékařství již nebude k dispozici ve všední den a změní se i režim o víkendech a státních svátcích. Ve dnech pracovního volna...

Lešení obklopuje rozsáhlou budovu Dětské kliniky ve Fakultní nemocnici Olomouc a podobná je situace také u nemocničních ubytoven. Na budově jedné z nich překryla izolace street artovou malbu Batmana. Dílo vzniklo během Street Art Festivalu v roce 2015 a od té doby poutalo pozornost mnohých kolemjdoucích.

Modernizační zelený projekt přinese do budoucna největšímu zdravotnickému zařízení na střední Moravě významné finanční úspory a také důležité efekty pro životní prostředí. „Naše cíle jsou jednoduché. Tak jako u jiných nedávných stavebních projektů chceme snížit energetickou náročnost a zvýšit životnost těchto objektů, snížit spotřebu energií a provozní náklady na jejich vytápění a snížit tak množství vypouštěných emisí oxidu uhličitého,“ komentoval na webu nemocnice vedoucí odboru investic FN Olomouc František Valíček.

Vrtulník letecké záchranné služby z Olomouce startuje již několik týdnů k zásahům s důležitým vylepšením. Pro případ vážných úrazů vozí záchranáři na palubě balení s jednotkou krve skupiny nula negativní.

Kromě zateplení fasády, střechy, výměny oken a osvětlení dostanou objekty také fotovoltaické panely. Nemocnice tak ještě navýší přísun obnovitelné elektrické energie. V současnosti mohou soláry za příznivého počasí pokrýt až pětinu spotřeby rozsáhlého zdravotnického areálu. Fotovoltaické panely již podle Františka Valíčka slouží například na budově A, tedy na centrálním modrém monobloku, na pavilonu Y II. interní kliniky gastroenterologické a geriatrické), dále na budovách ortopedické kliniky či na ambulantním pavilonu Hemato-onkologické kliniky a také na nedávno dokončené budově G, kde sídlí mimo jiné Oddělení klinické alergologie a imunologie.

„Energii a životní prostředí se snažíme šetřit i jinými způsoby, například stavěním budov v pasivním energetickém standardu nebo zřizováním nabíjecích stanic pro elektromobily,“ dodal Valíček.

Celkové výdaje rozsáhlého projektu činí takřka 360 milionů korun. „Dotace z prostředků Národního plánu obnovy prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky pokryje třetinu nákladů, zbývající uhradí z vlastních zdrojů FN Olomouc. Hotovo bude v příštím roce,“ sdělil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc, FB Lada Frnka

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, energetické úspory, fotovoltaika, FN Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Batman zmizel za izolací. Olomoucká nemocnice modernizuje dětskou kliniku i ubytovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.