Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Olomoucká zoo si připisuje další úspěch. Tentokrát za narozené oryxe

Zoo Olomouc hlásí letos první narozené oryxe ve svém stádu. První pár oryxů začala chovat už na podzim v roce 1973, který přivezli z Liberce. Od začátku roku se na Svatém Kopečku narodilo osm mláďat afrického zvířecího druhu.

Letos se v olomoucké zoo narodilo zatím osm mláďat. Podle mluvčí Zoo Olomouc Ivety Gronské ale nejde zatím o jejich finální počet.

„Období porodů těchto antilop nemusí být nutně vázáno na určité období, u nás začíná 8 a půl měsíce poté, co všechny samice i se samcem vypustíme do venkovního výběhu. Samice přicházejí do říje synchronizovaně, a proto se rodí obvykle všechna mláďata krátce po sobě, pokud u některé z nich nedojde k pozdějšímu oplodnění,“ uvedla zooložka Eliška Veselá.

Loni vypouštěli zoologové oryxy do venkovního výběhu na začátku května. „Některé samice svá mláďata zatím ještě čekají,“ doplnila zooložka.

Do Olomouce levněji, ale bez přestupu na MHD. Cestující v kraji budou moct ušetřit při dojíždění

Možnost ušetřit při dojíždění do města Olomouce budou mít nově cestující v příměstských autobusech Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. V regionu bude od první březnové neděle fungovat nová tarifní zóny 710. Ta poslouží pasažérům,...

Oryxové jsou specifičtí krom svých dlouhých rohů a jedinečné černobílé kresbě také svým chováním. Samice rodí totiž mláďata „odkládacího typu.“ „To neznamená, že by jej odložila a vzala do zaječích. V přírodě mládě po nakojení od matky odchází a samo si zvolí místo, kde ulehne,“ vysvětlila mluvčí Gronská. Matka se poté za svým potomkem vůbec nevydává, aby svou pachovou stopou nepřilákala predátora.

Matka své mládě několikrát denně přivolá bučením. „Nakojí jej, olíže mu konečník, čímž ho přiměje k vyměšování a nakonec ho dokonale očistí, aby ho případný predátor nevyhledal podle pachu,“ pokračovala mluvčí. Mláďata se zprvu vůbec nehýbou, pouze leží při zemi a vypadají tak jako hromádka písku. Později se mláďata s matkami připojují ke stádu, případně se drží pohromadě v takzvaných školkách.

Zoologická zahrada na Svatém kopečku u Olomouce patří k nejúspěšnějším chovatelům oryxů jihoafrických v Evropě. První pár připutoval na Olomoucko v roce 1973 z liberecké zoo. Další zakladatele stáda zase poskytla následující rok Zoo Dvůr Králové, kam je spolu s množstvím dalších zvířat přivezl Josef Vágner přímo z Namibie, kde se oryxové přirozeně vyskytují. Za celou dobu chovu od roku 1973 došlo v Zoo Olomouc k 342 porodům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, oryx jihoafrický, narozená mláďata, úspěch, zoologická zahrada, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo si připisuje další úspěch. Tentokrát za narozené oryxe  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.