Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přerované si oblíbili senior taxi. Magistrát pro službu pořídil další vozidlo

Senior taxi je oblíbená služba, která vozí Přerovany starší 65 let k lékařům či na úřady s jednotnou cenou – dvacet korun. Letos v dubnu oslaví sedm let své existence. Při této příležitosti pořídí přerovská radnice druhý vůz.

Vloni najezdilo senior taxi po Přerově a místních částech 10 232 kilometrů v rámci 1809 jízd. Objednat bylo možné každý všední den od 7 ráno do půl třetí odpoledne. Podle mluvčí radnice Lenky Chalupové začal zájem ze strany přerovských seniorů převyšovat možnosti služby.

„V průběhu pracovní doby bylo v průměru přepraveno sedm seniorů, ale dalším šesti až osmi žadatelům jsme nemohli vyhovět. Proto přišlo rozhodnutí službu rozšířit a vyjít vstříc více lidem,“ vysvětlila v tiskové zprávě vedoucí oddělení vnitřních služeb přerovského magistrátu Fanka Vrbová.

Dlouhé telefonáty mohou zvyšovat krevní tlak, ukázala dvanáctiletá studie. Všeho s mírou, říkají odborníci

Odborníci varují před dlouhými telefonáty, které mohou mít nepříznivý vliv na krevní tlak. Mobilní telefony totiž vyzařují radiofrekvenční energii, která je po krátkodobém vystavení spojena se zvýšením krevního tlaku.

Další novinkou je, že krom všech nemocničních zařízení a úřadů bude taxi zajíždět taktéž na vlakové a autobusové nádraží pro případy, že klienti budou potřebovat k lékařům do jiných měst. „I tady vychází město z požadavků seniorů,“ doplnila mluvčí.

Pro nárok na využití služby je třeba splňovat nejen věkovou hranici, ale i další náležitost. „Pro využití služby je nutné, aby si zájemci vyřídili na magistrátu průkaz. Aktuálně už jich bylo vydáno 1 326,“ objasnila vedoucí odboru sociálních věcí a školství v Přerově Romana Pospíšilová.

Ti, co splní obě podmínky, mohou službu využít pouze na šest jízd měsíčně. „Platí, že čím dřív si službu objedná, tím větší má šanci,“ dodala mluvčí.

„Víme, že službu taxi zavádí od března také přerovská Charita. Jejich iniciativu rovněž kvitujeme, neboť se bude více soustředit na lidi nad šestnáct let, upoutané na invalidním vozíku a na klienty s průkazy ZTP a ZTP/P. Dá se říct, že v tomto ohledu je Přerov velmi dobře zabezpečený,“ konstatoval na závěr náměstek Vladimír Lichnovský (ANO). 

Bližší informace o službě, nebo kde si vyřídit průkazku uvádí radnice v letáku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Přerov

Štítky Přerov, senior taxi, služba, senioři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerované si oblíbili senior taxi. Magistrát pro službu pořídil další vozidlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.