Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Tisíce věřících navštívily Olomouc. Josef Nuzík se ujal úřadu arcibiskupa

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík byl dnes v katedrále svatého Václava uveden do svého úřadu. V katedrále a před ní tomu přihlíželo několik tisíc lidí. Olomouc takovouto významnou církevní událost zažila po 32 letech, kdy se úřadu ujal Nuzíkův předchůdce Jan Graubner.

Bohoslužba v katedrále svatého Václava začala v 10 hodin dopoledne. Přihlížet této významné události přijelo do Olomouce vlaky a autobusy několik tisíc věřících z celého Česka. Pro ty kteří se nedostali do katedrály, byly na prostranství před chrámem připraveny velkoplošné obrazovky. „Děkuji, že jste přizpůsobili své osobní plány a přijali mé pozvání na tuto slavnost. Věřím, že vás Bůh povzbudí a posílí, i když většinou musíte stát, třeba i nepříliš pohodlně,“ vítal návštěvníky na začátku své promluvy arcibisup.

Papež František jmenoval Josefa Nuzíka arcibiskupem už 9.února. Proto apoštolský nuncius v České republice Jude Thaddeus Okolo na začátku bohoslužby vyzval k přečtení jmenovací listiny. Následně Nuzík převzal berlu olomouckých arcibiskupů a usedl do předsednického křesla.

Nový arcibiskup také na konci mše oznámil, že novým generálním vikářem jmenuje Ladislava Šviráka. "Otec Ladislav má bohaté pastorační zkušenosti a umí jednat s lidmi. Z naší dosavadní spolupráce také vím, jak výrazně dovede můj pohled na věc doplnit," vysvětlil svůj krok Nuzík. "Otci arcibiskupovi děkuji za odvahu a důvěru. Jedním z úkolů generálního vikáře je zabývat se změnami v duchovní správě. Rád bych při tom stavěl na dialogu s děkany, faráři, ale také se členy farních rad a dalšími laiky," řekl Švirák.

Mimořádný den v katedrále svatého Václava: inaugurace arcibiskupa přiláká do Olomouce davy

Tisíce věřících zamíří v sobotu do Olomouce, kde proběhne po 32 letech inaugurace nového arcibiskupa Josefa Nuzíka. Hlavním dějištěm slavnosti bude katedrála svatého Václava, kde proběhne mše svatá a oficiální uvedení Josefa Nuzíka do významného...

Na arcibiskupovu inauguraci přijelo do Olomouce také 24 biskupů z Česka i zahraničí, zástupci vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu i krajů. Zhruba stovku hostů ale také tvoří členové rodiny nového arcibiskupa. Josef Nuzík totiž pochází z 11 sourozenců.

Program slavnostního dne ale ještě nekončí. Od 14 hodin se budou moci věřící s novým arcibiskupem setkat v prostorách vedle katedrály. Ve stejný čas budou probíhat modlitby v kostele Panny Marie Sněžné a od 16 hodin potom celý program zakončí varhanní koncert v kostele svatého Mořice.

Věřící na Moravě jmenování nového olomouckého arcibiskupa zažili naposledy v roce 1992. Tehdy byl do úřadu uveden Nuzíkův předchůdce Jan Graubner. Ten se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Arcidiecéze olomoucká

Štítky arcibiskup Josef Nuzík, katedrála svatého Václava, arcidiecéze, bohoslužba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce věřících navštívily Olomouc. Josef Nuzík se ujal úřadu arcibiskupa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.