Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Olomoucká zoo chová nový druh levharta. Ale jen dočasně

Olomoucká zoo má už několik let mezi svými zvířaty levharty mandžuské. Ve čtvrtek do portfolia chovaných druhů přibyli i levharti čínští, kteří přijeli ze Zoo Liberec. V zahradě na Svatém kopečku jsou ale jen dočasně, než pro ně bude vybrán nový domov.

Levharti čínští se pohybují jen v hornatých oblastech a hustých lesích na území Číny. Ve volné přírodě jich žije jen několik posledních stovek. Jeden sourozenecký pár se ale tento čtvrtek ze Zoo Liberec přestěhoval do Olomouce. „Jde o dvojčata, kterým budou zanedlouho dva roky. Návštěvníci je budou moci poprvé vidět ve venkovním výběhu od příštího týdne,“ uvedla v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková.

VIDEO: Maňásek servíruje natrávené myši. Zoo Olomouc ukázala krmení mláděte vzácného kondora

Jak vypadá péče o cenný přírůstek do ptačí říše v Zoo Olomouc ukázali zástupci zoologické zahrady na videoklipu z krmení. Po 14 letech se i díky pomoci odborníků z liberecké zahrady těší na Svatém Kopečku z malé samičky kondora královského, jejíž...

V olomoucké zahradě jsou levharti ale jen dočasně. Útočiště jim Zoo Olomouc poskytla v rámci dlouhodobé spolupráce zoologických zahrad sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad. „Zůstanou tu do doby, než pro ně na základě rozhodnutí koordinátora bude vybrán nový domov a současně do příchodu dalších levhartů mandžuských do Zoo Olomouc,“ vysvětlila Vokurková.

Levharti čínští jsou plachá, samotářská zvířata. Rozmnožují se převážně během ledna a února a jeden chovný pár se může pářit klidně až stokrát za den. Kromě člověka nemají přirozeného predátora. Lidé jsou pro levharty největší hrozbou, protože je považují za škůdce zemědělství a také ho využívá v tradiční čínské medicíně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, levhart mandžuský, levhart čínský, Zoo Liberec, chov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo chová nový druh levharta. Ale jen dočasně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.