Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Olomoucký šéf Heneš uvařil pro zaměstnance fakultní nemocnice. V soutěži loni oslnil i Pohlreicha

V zaměstnanecké jídelně Fakultní nemocnice i letos pokračuje projekt, při kterém pro zdravotníky a další pracovníky připravují obědy známé osobnosti gastronomie. S týmem stravovacího provozu se tentokrát pustil do práce úspěšný šéfkuchař Petr Heneš z restaurace Long Story Short, která zazářila také v televizním pořadu Zdeňka Pohlreicha.

„Během loňského podzimu se v jídelně FN Olomouc vystřídali známí olomoučtí šéfkuchaři – Roman Paulus, Přemek Forejt a Jaroslav Klár. Na podzimní úspěšnou akci jsme se rozhodli navázat i na jaře,“ přiblížil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Z restaurační kuchyně Long Story Short přijal pozvání do velkokapacitního provozu jídelny šéfkuchař Petr Heneš. Pro zaměstnance největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji nachystal společně s kolektivem jídelny hovězí z loupané plece na čtyřbarevném pepři a špecle s baby špenátem na másle. Přípravy na středeční vaření probíhaly už den předem, maso totiž bylo potřeba marinovat.

I pro jména jako Roman Paulus či Přemek Forejt představovalo dochucování stovek či tisíců porcí výzvu, Petr Heneš se do díla pustil s odhodláním: „Místo dvou gramů soli dám dvě kila,“ popsal se smíchem svou metodu. A výsledek společného snažení strávníci z fakultky ocenili i na sociálních sítích. „Děkuji, a to za celou kliniku ústní, čelistní a obličejové chirurgie. Bylo to vynikající... Zítra píšu poděkování e-mailem,“ napsala po obědě od šéfkuchaře například komentující Petra.

„Já jsem překvapený z toho, jak vaření v takové velké jídelně probíhá, čekal jsem, že všechno bude nanormované a pojede se striktně podle pravidel. Normy se samozřejmě dodržují, ale je to obdobné jako v restauraci. To čumím,“ komentoval na webu FN Olomouc novou zkušenost gastronom z úspěšného podniku, který se v posledních letech rozrůstá a zahrnuje i hostel, kavárnu či pekárnu. Loni zaujala olomoucká restaurace i na televizních obrazovkách, když se v nabité republikové konkurenci probojovala až do finále pořadu Pohlreichův souboj restaurací. V náročném duelu ale tehdy vítězství týmu z Olomouce těsně uniklo.

Fakultní nemocnice plánuje v projektu, který loni na podzim inicioval ředitel nemocnice Roman Havlík, pokračovat. A také Petr Heneš tento formát hodnotí velmi pozitivně. „Je to skvělý nápad a přínos. Pro obě strany. Pro kuchaře z jídelny je to příjemné zpestření a kontakt s vyšší gastronomií. Pro nás je to zase dokázání toho, že to funguje a funguje to skvěle. Závodní stavování není v mých očích tam, kde jsem si ještě před třemi hodinami myslel, že je,“ uzavřel po netradičním vaření šéf Heneš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Kuchař, kuchyně, šéfkuchař, Petr Heneš, Long Story Short, Pohlreichův souboj restaurací, Zdeněk Pohlreich, jídelna, FN Olomouc, Fakultní nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký šéf Heneš uvařil pro zaměstnance fakultní nemocnice. V soutěži loni oslnil i Pohlreicha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.