V zaměstnanecké jídelně Fakultní nemocnice i letos pokračuje projekt, při kterém pro zdravotníky a další pracovníky připravují obědy známé osobnosti gastronomie. S týmem stravovacího provozu se tentokrát pustil do práce úspěšný šéfkuchař Petr Heneš z restaurace Long Story Short, která zazářila také v televizním pořadu Zdeňka Pohlreicha.
„Během loňského podzimu se v jídelně FN Olomouc vystřídali známí olomoučtí šéfkuchaři – Roman Paulus, Přemek Forejt a Jaroslav Klár. Na podzimní úspěšnou akci jsme se rozhodli navázat i na jaře,“ přiblížil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.
Z restaurační kuchyně Long Story Short přijal pozvání do velkokapacitního provozu jídelny šéfkuchař Petr Heneš. Pro zaměstnance největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji nachystal společně s kolektivem jídelny hovězí z loupané plece na čtyřbarevném pepři a špecle s baby špenátem na másle. Přípravy na středeční vaření probíhaly už den předem, maso totiž bylo potřeba marinovat.
I pro jména jako Roman Paulus či Přemek Forejt představovalo dochucování stovek či tisíců porcí výzvu, Petr Heneš se do díla pustil s odhodláním: „Místo dvou gramů soli dám dvě kila,“ popsal se smíchem svou metodu. A výsledek společného snažení strávníci z fakultky ocenili i na sociálních sítích. „Děkuji, a to za celou kliniku ústní, čelistní a obličejové chirurgie. Bylo to vynikající... Zítra píšu poděkování e-mailem,“ napsala po obědě od šéfkuchaře například komentující Petra.
„Já jsem překvapený z toho, jak vaření v takové velké jídelně probíhá, čekal jsem, že všechno bude nanormované a pojede se striktně podle pravidel. Normy se samozřejmě dodržují, ale je to obdobné jako v restauraci. To čumím,“ komentoval na webu FN Olomouc novou zkušenost gastronom z úspěšného podniku, který se v posledních letech rozrůstá a zahrnuje i hostel, kavárnu či pekárnu. Loni zaujala olomoucká restaurace i na televizních obrazovkách, když se v nabité republikové konkurenci probojovala až do finále pořadu Pohlreichův souboj restaurací. V náročném duelu ale tehdy vítězství týmu z Olomouce těsně uniklo.
Fakultní nemocnice plánuje v projektu, který loni na podzim inicioval ředitel nemocnice Roman Havlík, pokračovat. A také Petr Heneš tento formát hodnotí velmi pozitivně. „Je to skvělý nápad a přínos. Pro obě strany. Pro kuchaře z jídelny je to příjemné zpestření a kontakt s vyšší gastronomií. Pro nás je to zase dokázání toho, že to funguje a funguje to skvěle. Závodní stavování není v mých očích tam, kde jsem si ještě před třemi hodinami myslel, že je,“ uzavřel po netradičním vaření šéf Heneš.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.